Το χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων της οκτακομματικής Βουλής που ανέδειξαν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου έγινε γνωστό χθες από κοινοβουλευτικές και κυβερνητικές πηγές.

Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των «300» και την επομένη, 4 Ιουλίου, θα εκλεγεί ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και οι αντιπρόεδροι, κοσμήτορες και γραμματείς. Μοναδικός υποψήφιος θα είναι ο βουλευτής Ιωαννίνων, Κώστας Τασούλας, τον οποίο ανακοίνωσε ότι στηρίζει για άλλη μια θητεία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Τασούλας είχε εκλεγεί το 2019 με «ρεκόρ» 270 ψήφων κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο ότι θα επαναληφθεί καθώς πλέον η Βουλή αποτελείται από περισσότερα κόμματα.

Οι αντιπρόεδροι

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ θεωρείται πιθανό να προτείνει τους Γιάννη Πλακιωτάκη, Γιώργο Γεωργαντά και Θανάση Μπούρα για θέσεις αντιπροέδρων. Ερώτημα, είναι αν θα προταθεί από τη ΝΔ ο πολύπειρος Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά πληροφορίες, προσανατολίζεται στην Μερόπη Τζούφη που είχε εκλεγεί και στη «Βουλή της μίας ημέρας» που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής εκτιμάται ότι θα προτείνει τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και το ΚΚΕ τον βουλευτή Γιώργο Λαμπρούλη. Το ενδιαφέρον, πάντως, στρέφεται στην περίπτωση των «Σπαρτιατών» που συνδέονται με τον Ηλία Κασιδιάρη καθώς τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου δεν φαίνονται διατεθειμένα να ψηφίσουν ενδεχόμενη υποψηφιότητα εκπροσώπου τους στο προεδρείο. Υπενθυμίζεται ότι οι αντιπρόεδροι της Βουλής εκλέγονται με πλειοψηφία τουλάχιστον 75 βουλευτών.

Οι προγραμματικές δηλώσεις

Την Πέμπτη 6 Ιουλίου θα αρχίσει η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη που θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιουλίου με ονομαστική φανερή ψηφοφορία. Τη συζήτηση θα κλείσει παραδοσιακά ο κ. Μητσοτάκης. Τα βλέμματα θα στραφούν, όμως, αφενός στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα που αναμένεται να αναφερθεί στον «οδικό χάρτη» για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά ως κοινοβουλευτικός αρχηγός αφού στην προηγούμενη θητεία του ήταν εξωκοινοβουλευτικός.

Τα πρώτα νομοσχέδια

Την εβδομάδα που θα ακολουθήσει θα εκκινήσει το νομοθετικό έργο της νέας κυβέρνησης. Όπως έχει γίνει γνωστό η κυβέρνηση θα καταθέσει δύο πολυνομοσχέδια και μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Το πρώτο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις στο λεγόμενο «επιτελικό κράτος» καθώς και ρυθμίσεις για ζητήματα αρμοδιοτήτων του υπουργικού συμβουλίου. Η δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία θα αφορά φορολογικά ζητήματα καθώς και την υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το υπερταμείο στο Δημόσιο.

Ακόμη θα προβλέπεται η κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από ανεξάρτητο φορέα. «Πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο οποίο θα αποτυπώνονται πια νομοθετικά οι κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις τις οποίες είχε παρουσιάσει η ΝΔ πριν από τις εκλογές, που αφορούν το επόμενο έτος» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Μητσοτάκης. Οι εργασίες της Βουλής θα διακοπούν, όπως συνηθίζεται, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

naftemporiki.gr