Το σκηνικό του καιρού αλλάζει και έρχεται η φυσιολογική για την εποχή «ανοιξιάτικη αστάθεια» με καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων Παναγιώτη Γιαννόπουλο και Θοδωρή Κολυδά, έρχονται καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας.

Ήδη, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σημειώνονται καταιγίδες. «Θα έχουμε καταιγίδες οπωσδήποτε στο Βόρειο Αιγαίο, στη Μυτιλήνη, καθώς κατεβαίνει το σύστημα», είπε.

Πού θα κυμανθεί η θερμοκρασία

Όπως ανέφερε, «οι θερμοκρασίες έχουν υποχωρήσει, πάμε για τα κανονικά. Μόνο στην Κρήτη θα φτάσουμε τους 30 και λίγο παραπάνω βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα είμαστε στους 27-29 βαθμούς Κελσίου».

Για το Σαββατοκύριακο, στα ηπειρωτικά «θα υπάρξουν τοπικά βροχές και καταιγίδες. Τα περισσότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν μεταξύ των ωρών μεσημεριού-απογεύματος. «Ανοιξιάτικη αστάθεια το λέμε αυτό. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει το βράδυ της Κυριακής» συμπλήρωσε.

Η «ψυχρή λίμνη» φέρνει βροχές

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς ανέφερε ότι το Σαββατοκύριακο θα επηρεάσει τη χώρα μας το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης».

Πώς εξηγεί το φαινόμενο

«Ο καιρός αυτός οφείλεται σε ένα αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μια ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αέριες μάζες του χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα. Η αντίθεση αυτή αλλά και η δυναμική του χαμηλού θα προκαλέσουν σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης (Cu, CB) και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά», εξήγησε μέσα από το blog του.

ιν.γρ