Ορκίζεται σήμερα η νέα Βουλή και από την Πέμπτη έως και το Σάββατο ακολουθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπου θα παρουσιαστεί αναλυτικά ο οδικός χάρτης της επόμενης τετραετίας. Πρόκειται για μία Βουλή που είναι σημαντικά ανανεωμένη, καθώς σχεδόν ο ένας στους τρεις βουλευτές είναι … πρωτάρης (είτε εκλέχτηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του Μαΐου και τώρα επανεκλέχτηκε είτε βγήκε για πρώτη φορά στις πρόσφατες εκλογές). Όσον αφορά στις γυναίκες που κατάφεραν να εκλεγούν φτάνουν τις 67, αριθμός πάντως που είναι μειωμένος σε σχέση με τον Μάιο που είχαν βγει 75 γυναίκες βουλευτές.

Υπουργοί που εξελέγησαν για πρώτη φορά στη ΝΔ

Στη Νέα Δημοκρατία μία σειρά μελών του υπουργικού συμβουλίου εκλέχτηκε για πρώτη φορά με τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Ενδεικτικά αναφέρεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην Α Αθηνών, η Σοφία Ζαχαράκη στην Ανατολική Αττική, ο Νίκος Παπαθανάσης στο Βόρειο Τομέα, η Δόμνα Μιχαηλίδου στην Α΄ Πειραιά, η Ειρήνη Αγαπηδάκη με το Επικρατείας, ο Χρήστος Τριαντόπουλος στη Μαγνήσια.

Ωστόσο υπήρξαν και γνωστά ονόματα που δεν κατάφεραν να εκλεγούν όπως ο Γιώργος Κουμουτσάκος στο Βόρειο Τομέα και ο Γιώργος Αμυράς στα Ιωάννινα. Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κρατήσει την έδρα της Α Θεσσαλονίκης και δεν εκλέγεται ο δημοσιογράφος Δημήτρης Βενιέρης (που είναι αδελφός του Κ. Βελόπουλου).

-45% η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Την ίδια στιγμή περίπου το 45% της δύναμης της έχασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με γνωστά ονόματα του κόμματος να μένουν εκτός Βουλής. Ενδεικτικά αναφέρεται πως δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν οι Νίκος Βουτσης και Νίκος Φίλης στην Α Αθηνών, ο Γιάννης Δραγασάκης στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Πάνος Σκουρλέτης στο Βόρειο Τομέα, ο Ανδρέας Ξανθός στο Ρέθυμνο.

Πάντως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν μηνύματα ανανέωσης και έτσι νέα πρόσωπα κατάφεραν να εκλεγούν όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Α Αθήνας, ο Γιώργος Καραμέρος στην Ανατολική Αττική και η Ράνια Θρασκιά στην Α Θεσσαλονίκης.

Η νέα γενιά μπροστά στο ΠΑΣΟΚ

Σημαντικά ανανεωμένη είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και πρόσωπα από την νεότερη γενιά έκοψαν πρώτα το νήμα στις εκλογές. Ενδεικτικά αναφέρεται η πρωτιά του Παύλου Χρηστίδη στο Νότιο Τομέα και του Μανώλη Χριστοδουλάκη στην Ανατολική Αττική.

Εξάλλου δεν έλειψαν οι ανατροπές με τη Μιλένα Αποστολάκη να παίρνει την έδρα στο Βόρειο Τομέα και να μένει εκτός ο Ανδρέας Λοβέρδος και τον Παύλο Γερουλάνο να βγαίνει στην Α’ Αθηνών και να μην εκλέγεται ο Κώστας Σκανδαλίδης. Να σημειωθεί πως ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε πως θα κρατήσει την έδρα στην Α Θεσσαλονίκης και εκτός μένει ο Χάρης Καστανίδης, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του.

Τι ακολουθεί της σημερινής ορκωμοσίας

Σήμερα θα ορκιστούν οι βουλευτές και αύριο θα εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής και στη συνέχεια οι αντιπρόεδροι, οι κοσμήτορες και οι γραμματείς, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων. Υπενθυμίζεται πως η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει εκ νέου τον Κώστα Τασούλα για Πρόεδρο της Βουλής.

Από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και θα ακολουθήσει η ψήφιση δύο νομοσχεδίων μέσα στον Ιούλιο: το ένα θα αφορά στην επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους και το άλλο ένα ευρύ πακέτο οικονομικών μέτρων.

Η επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ

Σε μία πολύωρη συνεδρίαση η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει το κόμμα μέχρι την εκλογή νέου προέδρου. Να σημειωθεί εδώ πως η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει στις 15 και 16 Ιουλίου, οπότε και θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα επικυρώσει την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για ορισμό του Σωκράτη Φάμελλου ως μεταβατικού επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Για τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Διονύση Καλαματιανό και για την θέση της αντιπροέδρου της Βουλής την Όλγα Γεροβασίλη. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι αναμένεται να οριστούν οι Νίκος Παππάς, Νάσος Ηλιόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη και διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

naftemporiki.gr