Πάνω από το Κίεβο εντοπίστηκαν έξι ρωσικά αερόστατα. Τα περισσότερα από αυτά καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα, σύμφωνα με την στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η διοίκηση ανέφερε επίσης στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι τα αερόστατα ενδέχεται να μετέφεραν γωνιακούς ανακλαστήρες και εξοπλισμό αναγνώρισης.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που διευκρινίζονται τώρα, επρόκειτο για μπαλόνια που κινούνται στον αέρα με την ώθηση του ανέμου», έγραψε η στρατιωτική διοίκηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. «Ο σκοπός της εκτόξευσης των μπαλονιών ήταν ενδεχομένως να ανιχνεύσουν και να εξαντλήσουν την αεράμυνά μας».

Λίγο πριν από την ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ δήλωσε ότι η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μπαλόνια σε μια νέα προσπάθεια να διατηρήσει τα αποθέματά της σε αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως το Orlan-10 χρησιμοποιούνται τώρα πιο αραιά (από τη Ρωσία) και σκέφτηκαν «Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε αυτά τα μπαλόνια;». Έτσι τα χρησιμοποιούν», δήλωσε ο Ιχνάτ στην ουκρανική τηλεόραση.

Αργότερα επιβεβαίωσε ότι οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής είχαν ηχήσει στην πρωτεύουσα την Τετάρτη εξαιτίας των μπαλονιών που πετούσαν πάνω από το κεφάλι. Η Ρωσία δεν σχολίασε αμέσως τις αναφορές για τα αερόστατα πάνω από το Κίεβο

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters