Την απερίφραστη καταδίκη του για τις τρομοκρατικές ενέργειες των ισλαμιστών της Χαμάς στο Ισραήλ, αλλά και τις ωμότητες που διαπράττει το καθεστώς Πούτιν σε βάρος της Ουκρανίας εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό. Τόνισε ότι οι επιθέσεις στο Ισραήλ και την Ουκρανία έχουν κοινά κίνητρα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε πως αναμένεται εντός της ημέρας να αιτηθεί από το Κογκρέσο την έγκριση οικονομικής βοήθειας ύψους 100 δισ. δολαρίων, με σκοπό την παροχή στήριξης και πόρων στην Ουκρανία, το Ισραήλ, την Ταϊβάν και τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Από τα χρήματα αυτά, τα 14 δισ. δολάρια θα αφορούν το Ισραήλ.

«Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά μοιράζονται αυτό το κοινό: Και οι δύο θέλουν να αφανίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία», υπογράμμισε ο πρόεδρος Μπάιντεν στο διάγγελμά του.

«Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας γιατί αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής»:Η αμερικανική ηγεσία είναι αυτό που κρατά τον κόσμο ενωμένο. Οι αμερικανικές συμμαχίες είναι αυτές που μας κρατούν ασφαλείς στην Αμερική. Οι αμερικανικές αξίες είναι αυτές που μας κάνουν ένα έθνος - εταίρο με το οποίο θέλετε να συνεργαστείτε. Για να θέσουμε όλα αυτά σε κίνδυνο – φεύγουμε από την Ουκρανία, γυρνάμε την πλάτη μας στο Ισραήλ – απλά δεν αξίζει τον κόπο. Γι' αυτό αύριο θα στείλω στο Κογκρέσο ένα επείγον αίτημα για τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση των αναγκών εθνικής ασφάλειας της Αμερικής – ανάγκες υποστήριξης των σημαντικών εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Ουκρανίας. Είναι μια έξυπνη επένδυση που θα αποφέρει μερίσματα για την αμερικανική ασφάλεια για γενιές», σημείωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας από το Οβάλ Γραφείο.

«Βοηθήστε μας να κρατήσουμε τα αμερικανικά στρατεύματα μακριά από τον κίνδυνο. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο ειρηνικό, πιο ευημερούντα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

«Δεν ευθύνεται το Ισραήλ για την έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε εμφατικά στο διάγγελμά του την εκτίμηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για την πολύνεκρη έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας που σημειώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν: «Είμαι συντετριμμένος από την τραγική απώλεια της ζωής των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης στο νοσοκομείο της Γάζας, η οποία δεν έγινε από τους Ισραηλινούς. Θρηνούμε κάθε αθώα ζωή που χάθηκε. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ανθρωπιά των αθώων Παλαιστινίων που θέλουν μόνο να ζήσουν ειρηνικά και να έχουν μια ευκαιρία. Όσο δύσκολο κι αν είναι, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την ειρήνη. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε μια λύση δύο κρατών», είπε ο Μπάιντεν.

«Το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ειρήνη», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε σε ένα παγκόσμιο σημείο καμπής»

Σημειώνεται πως λίγες ώρες πριν από το διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο Τζο Μπάιντεν είχε δώσει το στίγμα της ομιλίας που θα απηύθυνε από τον Λευκό Οίκο, στον απόηχο ενός ταξιδιού - αστραπή που πραγματοποίησε στο Ισραήλ.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ο συνεχιζόμενος βάναυσος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Βρισκόμαστε σε ένα παγκόσμιο σημείο καμπής που είναι μεγαλύτερο από το κόμμα ή την πολιτική», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

liberal.gr