Τελεία στα ζελεδάκια κάνναβης που διατίθενται σε προσβάσιμα σημεία πώλησης, όπως περίπτερα και μίνι μάρκετ, βάζει ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Με απόφασή του, όλα τα προϊόντα που περιέχουν την ουσία HHC (εξαϋδροκανναβινόλη), ένα γνωστό κανναβιδοειδές τα τελευταία χρόνια, αλλάζουν κατηγορία και εντάσσονται στις ναρκωτικές ουσίες, που σημαίνει ότι πρέπει να αποσυρθούν από προσβάσιμα σημεία πώλησης.

«Μια από τις πρώτες μου αποφάσεις που υπέγραψα ήταν να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα ζελεδάκια κάνναβης που πουλιούνται στα περίπτερα είναι επικίνδυνα και εμπεριέχουν ναρκωτική ουσία. Τα εντάξαμε στις ναρκωτικές ουσίες και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από όλα τα σημεία πωλήσεως, είναι παράνομα. Αυτά τα ζελεδάκια δεν είναι να τα παίρνουν τα παιδιά και να τα τρώνε σαν τσίχλες», δήλωσε ο Υπουργός σε συνέντευξή του στο ACTION 24, τη Δευτέρα.

Τα προϊόντα με HHC, μεταξύ των οποίων και τα ζελεδάκια, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε μαθητές και εφήβους. Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως συνέβη στην περίπτωση 20χρονου, τον περασμένο Νοέμβριο. Ο νεαρός, αφού κατανάλωσε ζελεδάκια κάνναβης τα οποία είχε αγοράσει από περίπτερο, εμφάνισε ζαλάδες και εμετούς και οι γιατροί στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας διέγνωσαν τροφική δηλητηρίαση, παραπέμποντάς τον για εισαγωγή και νοσηλεία στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

Μετά την απόφαση του Υπουργού, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, η ουσία HHC και τα παράγωγά της θα υπαχθούν στον Πίνακα Β’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.3459/2006 «Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον ν.4139/13 «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις».

Πέραν της Ελλάδας, το ζήτημα με τα βρώσιμα κανναβιδοειδή απασχολεί πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, ορισμένες εκ των οποίων αναγκάζονται πλέον να πάρουν μέτρα.

insider.gr