Μέχρι 30 Ιουνίου σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα που έχει ανακοινωθεί, θα μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις εκπρόθεσμων δηλώσεων στο Κτηματολόγιο οι προκαποδιστριακοί Δήμοι, Ιωλκού (πρώην Κοινότητας Αγ. Ονουφρίου, Ανακασιάς και Άνω Βόλου και Ν. Ιωνίας) και η Δημοτική Κοινότητα Βόλου
Βέβαια, η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την περιοχή του Βόλου, από τις τέσσερις εταιρείες που έχουν αναλάβει μελέτες κινηματογράφησης στη Μαγνησία, έχει ολοκληρώσει και βρίσκεται σχεδόν στο 100% και η μελέτη έχει συγκεντρώσει το σύνολο των δικαιωμάτων της. Μάλιστα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας, τα αδήλωτα είναι ασήμαντα σε αριθμό και πλέον η διαδικασία, είναι στη φάση, που θα ξεκινήσει η εκδίκαση των ενστάσεων, που αποτελεί και το τελευταίο στάδιο.
Επισημαίνεται ότι, όσοι έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις, αλλά έχουν ιδιοκτησιακά ή δασικά προς επίλυσης ζητήματα, μπορούν να προχωρήσουν στην κατάθεση δήλωσης πρόδηλων σφαλμάτων. Η αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος, υποβάλλεται με δύο τρόπους, είτε ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής, στην ιστοσελίδα του ελληνικού κτηματολογίου, είτε αυτοπροσώπως στα κτηματολογικά γραφεία. Η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι τα ίδια με αυτά της υποβολής αντιρρήσεων.
Πολλοί ιδιώτες κι όχι μόνο
Δυστυχώς, η προσέλευση για περιοχές όπως Αλμυρός και περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου, οι δηλώσεις δεν έχουν φτάσει ούτε το 60%. «Μετά από τέσσερα χρόνια, στις παραπάνω περιοχές, έχουμε πολλές εκκρεμότητες. Οι δηλώσεις δεν έχουν φτάσει ούτε στο 60% κι αν αφαιρέσουμε το Δασαρχείο που καλύπτει το 8%, οι ιδιώτες είναι πολύ χαμηλά στην προσέλευση στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και ο Αλμυρός είναι ακόμη πιο χαμηλά σε ποσοστά ολοκλήρωσης» ανέφερε εκπρόσωπος κοινοπραξίας.
Μεταξύ των «ασυνεπών» εμφανίζονται όχι μόνο οι ιδιώτες – πολίτες, αλλά και το Δασαρχείο, το οποίο έχει εκκρεμότητες με αιτήσεις κι εκτάσεις που δεν έχουν δηλωθεί, αλλά και η Κτηματική Υπηρεσία.
Επίσης, τονίστηκε από τους εκπροσώπους ότι «Οι διαφορές και οι ενστάσεις δε λύνουν το πρόβλημα. Το μεγαλύτερο μέρος των ενστάσεων, έχει σχέση με κτηματικές διαφορές. Η ένσταση αποτελεί πρόκριμα, το κτηματολόγιο θα κάνει έκθεση, θα τη στείλει προς επικύρωση στην επιτροπή, ωστόσο όλα καταλήγουν στο δικαστήριο. Αν όμως εξαρχής υποβάλλουν δηλώσεις στο κτηματολόγιο, διαμορφώνουμε μια συνολική εικόνα και καταλήγουμε σε λύση, χωρίς να οδηγηθούν στα δικαστήρια οι υποθέσεις».
Εκπρόθεσμες δηλώσεις χωρίς πρόστιμο
Μπορεί να «πάγωσε» μέχρι τέλος του έτους σύμφωνα με δημοσιεύματα, το χρηματικό πρόστιμο, αλλά όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα και τις ιδιοκτησίες τους, δε θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες ή μεταβιβάσεις. Μάλιστα, και η γραφειοκρατική ταλαιπωρία θα είναι μεγάλη για όσους ιδιοκτήτες δεν υποβάλλουν δηλώσεις στο Κτηματολόγιο. Θα υποχρεωθούν να απευθυνθούν στα λειτουργούν γραφεία – παλιά υποθηκοφυλάκεια και θα ταλαιπωρηθούν με δικαστήρια. Επίσης και το κόστος θα είναι υψηλό, καθώς εάν κλείσει το κτηματολόγιο για να υποβάλλει κάποιος διόρθωση, το «κουστούμι» εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 2.500 ευρώ.
Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των κοινοπραξιών «το εκπρόθεσμο έχει σχέση με το πρόστιμο, καθώς ναι μεν φαίνεται σαν εκπρόθεσμο, αλλά μέχρι να κλείσουν τα γραφεία, οι πολίτες μπορούν να έρχονται και να υποβάλλουν δηλώσεις, απλά δε θα πάρουν απόσπασμα και δε θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν ενστάσεις».
Από τις 29 Νοεμβρίου 2019, έχουν δοθεί συνεχόμενες παρατάσεις και σύμφωνα με τους εκπροσώπους «το όλο θέμα έχει ξεχειλώσει. Δεν υπάρχει καμία συνέπεια και τιμωρία, οπότε βλέπουμε και περιπτώσεις που έχουν λάβει πρωτόκολλο εμπρόθεσμα και μέχρι σήμερα δεν έχουν έρθει να υποβάλλουν δηλώσεις».
Πριν από 15 ημέρες, υπήρξε συνάντηση με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδ. Λιβάνιο, για τις καθυστερήσεις κι εκκρεμότητες ολοκλήρωσης των μελετών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ», το υπουργείο δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, καθώς και οι εκπρόσωποι των κοινοπραξιών βρίσκονται μεταξύ «σφύρας και άκμονος» προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Πάντως, διαρρέουν σενάρια, για παράταση μέχρι το 2024.

Aναστασία Φύσσα (e-thessalia.gr)