Με το βλέμμα στραμμένο στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα ο πρόεδρος του  ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει σήμερα στη Θεσσαλονίκη την πρότασή του  για την επόμενη ημέρα. Με κεντρικό σύνθημα «δικαιοσύνη παντού, ανάπτυξη και προστασία για όλους» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ξεδιπλώσει  ένα σχέδιο έξι σημείων, εστιάζοντας στην ανάγκη για «προοδευτική διακυβέρνηση». 

Απέναντι σε ένα κύμα ανατιμήσεων που ξεκινά από την ενέργεια και μετακυλίεται σε βασικά αγαθά η αξιωματική αντιπολίτευση θα προτάξει την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την στήριξη των ασθενέστερων. Ιδιαίτερα βαρύτητα θα δοθεί παράλληλα στην αποκατάσταση αδικιών για τη μεσαία τάξη, με το ΣΥΡΙΖΑ να εστιάζει στο συγκεκριμένο ακροατήριο καθώς εκτιμά πως είναι ένα κοινό που έχει απογοητευθεί από τα πεπραγμένα  της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας - σύμφωνα με πληροφορίες  -θα αναφερθεί σε « έξι εθνικές προτεραιότητες»: 

1. Την αντιμετώπιση  της ενεργειακής κρίσης, που αποτελεί και το μείζον θέμα για τα νοικοκυριά. Θα εστιάσει στην δραστική μείωση των λογαριασμών μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, των τιμών στα καύσιμα και τρόφιμα.

2. Την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, με το βάρος να πέφτει σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Στο επίκεντρο των προτάσεων θα βρεθούν τέσσερις βασικές ομάδες στόχοι : οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι έμποροι και οΙ ελεύθεροι επαγγελματίες, 

3.Τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, με τα «φώτα» να στρέφονται στους κομβικούς τομείς της εργασίας, της υγείας και της παιδείας.

4. Την  παραγωγική ανασυγκρότηση με ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και έμφαση σε ΑΠΕ, ιδιοπαραγωγή (μοντέλο prosumer), στοχευμένα προγράμματα για ΟΤΑ, μικρές επιχειρήσεις, αγρότες και βιομηχανίες. Επίσης θα γίνει αναφορά σε δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.

5. Την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων  στη Δικαιοσύνη και την ΕΥΠ. Με την αξιωματική αντιπολίτευση να εξαπολύει σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για το θέμα των παρακολουθήσεων, κάνοντας λόγο για απόπειρα συγκάλυψης.

6. Τη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί η  δημογραφική πρόκληση. Μεταξύ άλλων θα υπάρξουν προτάσεις για τις εργαζόμενες μητέρες, ενώ θα υπάρξει και ένα  ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στη στήριξη των νέων, που είναι ένα κοινό που ενδιαφέρει πρωτίστως το ΣΥΡΙΖΑ 

Αυτό που θα τονιστεί από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ  είναι πως  η κοινωνική ανάγκη για δικαιοσύνη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και διαπερνά όλους τους τομείς της καθημερινότητας: από  την κοινωνική, οικονομική και φορολογική δικαιοσύνη, μέχρι την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της θεσμικής ομαλότητας

Όπως επισημαίνεται από πηγές της Κουμουνδούρου στη Θεσσαλονίκη θα ξεδιπλωθεί  «ένα πλήρες, ολιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα». Θα βασίζεται τόσο σε εθνικούς πόρους, όσο και σε κοινοτικούς μέσα από την δικαιότερη ανακατεύθυνση των σημαντικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Το κρίσιμο timing της φετινής ομιλίας Τσίπρα

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία. Από τη μια πλευρά είναι το ενεργειακό κύμα αυξήσεων που  συμπαρασύρει και τις τιμές σε βασικά αγαθά απειλώντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Από την άλλη πλευρά είναι οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις που έχουν επηρεάσει τις πολιτικές ισορροπίες, με την αξιωματική αντιπολίτευση να σημειώνει πως η κυβέρνηση «έχει απομονωθεί».

Το μήνυμα που εκπέμπει η Κουμουνδούρου είναι πως στόχος είναι η δημιουργία μίας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, «απέναντι σε μία κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που αδυνατεί όχι μόνο να κατανοήσει αλλά ακόμα και να ακούσει τα προβλήματα των πολιτών». Ωστόσο στη  σημερινή παρέμβαση του ο  Αλ.Τσίπρας δεν θα περιοριστεί στην κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αλλά θα εστιάσει στην  επόμενη ημέρα. Με πηγές του κόμματος να επισημαίνουν πως «θα αναπτύξει ένα παντελώς διαφορετικό, δημοκρατικό και προοδευτικό μοντέλο και πρόγραμμα διακυβέρνησης».

naftemporiki.gr