Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου του 78χρονου Σήφη Βαλυράκη, την Κυριακή στην Ερέτρια. Αυτόπτης μάρτυρας έχει καταθέσει ήδη από τη Δευτέρα στο Λιμενικό ότι ο πρώην υπουργός διαπληκτίστηκε με επαγγελματία ψαρά λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Ο διαπληκτισμός είχε ως αποτέλεσμα ο Σήφης Βαλυράκης να καταλήξει στο νερό και να τραυματιστεί θανάσιμα από χτύπημα της προπέλας στο κεφάλι. Την ίδια στιγμή, εξάλλου, τα στελέχη της τοπικής λιμενικής αρχής έχουν πάρει κατάθεση από περίπου 30 επαγγελματίες ψαράδες και κατοίκους της περιοχής. Κανείς από αυτούς δεν είδε τον Σήφη Βαληράκη να διαπληκτίζεται με τον χειριστή ενός δεύτερου σκάφους, το οποίο σύμφωνα με την πρώτη και βασική μαρτυρία ήταν λευκού χρώματος και μήκους 6-7 μέτρων.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης, πάντως, τα στελέχη του Λιμενικού κάλεσαν εκ νέου τον μάρτυρα και του έδειξαν φωτογραφίες των αλιευτικών σκαφών της περιοχής ζητώντας του να τους υποδείξει ποια απ’ αυτά μοιάζουν με εκείνο που ενεπλάκη στο επεισόδιο με τον πρώην υπουργό. Φέρεται να τους υπέδειξε 2-3 σκάφη, με πηγές από το Λιμενικό όμως να σημειώνουν ότι οι ιδιοκτήτες τους ελέγχθηκαν και δεν προέκυψε ανάμειξή τους στην υπόθεση.
Χθες, γυναίκα, κάτοικος της περιοχής, παρέδωσε στις Αρχές βίντεο που τράβηξε με το κινητό της τηλέφωνο στις 12.10 το μεσημέρι της Κυριακής. Το βίντεο έχει τραβηχτεί από σημείο κοντά στο αρχαίο θέατρο Ερέτριας με αμφιθεατρική θέα στη θάλασσα. Σε αυτό, κατά πληροφορίες, απεικονίζεται το φουσκωτό του πρώην υπουργού να κάνει επί 20 λεπτά κύκλους γύρω από τον εαυτό του. Η γυναίκα φέρεται να κατέθεσε ότι η παράξενη κίνηση της βάρκας τής κίνησε την περιέργεια και γι’ αυτό αποφάσισε να βιντεοσκοπήσει το συμβάν. Πηγές από το Λιμενικό ανέφεραν χθες ότι η μάρτυρας δεν επιβεβαίωσε την παρουσία δεύτερου σκάφους στο σημείο, ωστόσο, το βίντεο θα σταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να υποβληθεί σε επεξεργασία και να γίνει περισσότερο ευκρινές.
Την ίδια στιγμή, χθες, ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του εκλιπόντος έκανε αυτοψία και ήλεγξε το φουσκωτό. Πληροφορίες από τους συνηγόρους υπεράσπισης αναφέρουν ότι τα πρώτα ευρήματα από τη διαδικασία κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι ο Σήφης Βαλυράκης κατέληξε στο νερό συνεπεία διαπληκτισμού του και επίθεσης που δέχτηκε από επαγγελματία ψαρά της περιοχής.

Γιάννης Σουλιώτης (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)