Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε επί της αρχής και επί των άρθρων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν 158 βουλευτές, καταψήφισαν 140 βουλευτές.

Υπέρ του άρθρου 7 του νομοσχεδίου «Πρόστιμα για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής από Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό», τάχθηκαν 169 βουλευτές. Κατά δήλωσαν 129 βουλευτές

Στο καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών (άρθρο 15), 158 βουλευτές δήλωσαν υπέρ. Το καταψήφισαν 140 βουλευτές.

Στο άρθρο 49 του νομοσχεδίου «Μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου», 158 βουλευτές ψήφισαν υπέρ. Κατά δήλωσαν 140 βουλευτές.

Στο άρθρο 50 του νομοσχεδίου «μείωση συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών», υπέρ δήλωσαν 158 βουλευτές. Κατά του άρθρου δήλωσαν 140 βουλευτές.

Οι τέσσερις αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε τέσσερις βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορούν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι αλλαγές αφορούν τα καφενεία που βρίσκονται σε μικρά χωριά, τα περίπτερα, τα ταξί και τους ασφαλιστικούς συμβούλους

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές που επέρχονται σε επιμέρους ρυθμίσεις ο υπουργός ανακοίνωσε ότι:

1. Εξαιρούνται από το τεκμήριο τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Πρόκειται για 1.800 επιχειρήσεις από τις οποίες έτσι κι αλλιώς τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν περιορισμένα.

2. Θα υπάρξει ειδική εξαίρεση από την επιβάρυνση λόγω του κριτηρίου τζίρου για τα περίπτερα επειδή εμπορεύονται προϊόντα με χαμηλό περιθώριο κέρδους.

3. Θα υπάρξει επίσης εξαίρεση για τους ασφαλιστικούς συμβούλους που συνεργάζονται με μέχρι 2 εταιρείες οι οποίοι προσομοιάζουν με το καθεστώς των εργαζόμενων με «μπλοκάκι».

4. Για τα ταξί, όσοι έχουν μερίδιο μέχρι 25% το τεκμήριο θα εφαρμόζεται μειωμένο κατά 50%.

Κατά την ομιλία του, στη Βουλή, ο υπουργός επεσήμανε σειρά ρυθμίσεων του νομοσχεδίου που αφορούν κυρίως τα μεγάλα εισοδήματα, όπως η απαγόρευση της αγοραπωλησίας ακινήτων με μετρητά, οι ρυθμίσεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων, για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις εφόσον κάποιος εκμεταλλεύεται πάνω από δύο ακίνητα, τους διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους ακόμη και με κάμερες σε υποθέσεις με ιδιαίτερη ποινική απαξία. Υπογράμμισε ακόμη τις αντιφάσεις στην κριτική που ασκείται από στελέχη της αντιπολίτευσης, οι οποίοι από τη μια επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο εξοντώνει τους επαγγελματίες αλλά την ίδια στιγμή θεωρούν τις ρυθμίσεις αναποτελεσματικές και ότι θα οδηγήσουν σε μείωση των εσόδων του δημοσίου. Επίσης, άλλοι διαφωνούν με την μεγαλύτερη επιβάρυνση όσων έχουν μεγαλύτερο τζίρο αλλά την ίδια στιγμή υποστηρίζουν ότι οι ρυθμίσεις είναι οριζόντιες και δεν λαμβάνουν υπόψη το ύψος των εσόδων.

«Ενοχλείστε που οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν λιγότερους φόρους από τους εργοδότες τους. Τι είδους αντιπολίτευση είναι αυτή, πρέπει να κοιταχτείτε στον πολιτικό σας καθρέφτη και να αποφασίσετε», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε:

«Δεν υποσχεθήκαμε ότι θα εξαφανίσουμε πρώτοι εμείς σε όλο τον πλανήτη τη φοροδιαφυγή. Είμαστε όμως αποφασισμένοι, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και υιοθετώντας τις βέλτιστες πρακτικές να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Χωρίς θεωρίες, αλλά στοχεύοντας σε συγκεκριμένες λύσεις. Είμαι βέβαιος πως όταν καθίσει η «σκόνη» κανείς δεν θα θυμάται την άδικη γκρίνια και στο τέλος θα μείνει η μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει έντονο χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης».

ot.gr