Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για ζωοτροφές στην Θεσσαλία και το κράτος θα πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για να συγκεντρώσει τις αναγκαίες ποσότητες και να τις διαθέσει στους κτηνοτρόφους.

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Αλέξανδρο Τριανταφύλλου, διευθυντής πωλήσεων της ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε. και πρόεδρο του ΣΕΒΙΖ, ο οποίος τόνισε ότι «σε αντίθεση με τον Έβρο που όλα έγιναν γρήγορα η συγκέντρωση ζωοτροφών στην Θεσσαλία γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Θα πρέπει άμεσα να τρέξουν οι διαγωνισμοί για να συγκεντρωθούν οι ποσότητες που χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι. Στην περιοχή έχουμε όλα τα είδη παραγωγικών ζώωμ, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για μεγάλο φάσμα προϊόντων (ο Έβρος είχε μόνο αιγοπρόβατα). Επίσης τα καλαμπόκια στην Θεσσαλία είναι ακατάλληλα για ζωοτροφή. Σύμφωνα με υπολογισμούς μας οι άμεσες ανάγκες για την προμήθεια ζωοτροφών υπερβαίνουν τα 25-30 εκατ. ευρώ».

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ) έστειλε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Η καταστροφή στη Θεσσαλία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο γεωργοκτηνοτροφικό πληθυσμό και στην κτηνοτροφική ανάπτυξη. Από τη μια αντιμετωπίζουμε τις άμεσες επιπτώσεις που συνέβησαν την ίδια χρονική στιγμή με το φυσικό φαινόμενο, δηλαδή τις καταστροφές στα πάγια στοιχεία (στάβλοι, εξοπλισμός, μηχανήματα, ζωικό κεφάλαιο) και στα αποθέματα κυρίως σε ζωοτροφές και από την άλλη εντείνονται οι άμεσες επιπτώσεις, δηλαδή οι επιδράσεις στη ροή των αγαθών και των υπηρεσιών που δεν θα παραχθούν και δεν θα προσφερθούν αντίστοιχα και σχετίζονται με βασικά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη του κλάδου».

Ο ΣΕΒΙΖ και οι εταιρείες - μέλη του διατηρούν ιστορικά, σταθερά και απαρέγκλιτα άρρηκτους δεσμούς με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής και παρακολουθούν θλίψη και ανησυχία όσα συμβαίνουν.

«Εκτιμούμε ότι οι άμεσες ανάγκες για την προμήθεια ζωοτροφών υπερβαίνουν τα 25-30 εκατ. ευρώ, καθώς οι περιοχές που επλήγησαν φέρουν ανεπτυγμένη κτηνοτροφική δραστηριότητα, που αντιπροσωπεύει το 20% της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος και μοσχαρίσιου κρέατος».

Ως ελάχιστη συμβολική έμπρακτη βοήθεια το ΔΣ του ΣΕΒΙΖ αποφάσισε να θέσει τις επιχειρήσεις-μέλη του στη διάθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς επίσης και των συναρμόδιων Υπουργείων και Φορέων συνεισφέροντας τεχνικά και υλικά όπου οι συνθήκες το επιβάλλουν υπό τη δική σας πολιτική καθοδήγηση.

agrotypos.gr