Δεν ήταν τόσο ευοίωνα τα πράγματα για τους εμπόρους την περίοδο των εορτών, όπως επεσήμανε, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, το μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ κ. Χρήστος Μπλουγούρας καθώς η κινητικότητα που υπήρχε σε κάθε εμπορική γειτονιά της Ελλάδας, δεν μεταφράστηκε από τις ανάλογες αγορές.

Πλέον οι έμποροι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις εκπτώσεις, που μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μπλουγούρα τις πρώτες ημέρες γίνονται και παραδοσιακά οι μεγαλύτεροι τζίροι.

«Οι έμποροι όταν βγαίνουμε έξω δεν κοιτάμε κόσμο, κοιτάμε χέρια και εάν κρατάνε σακούλες. Είδαμε πάρα πολύ κόσμο σε όλες τις εμπορικές γειτονιές όλης της Ελλάδος, ωστόσο δεν είδαμε τις ανάλογες σακούλες. Περιμέναμε κινητικότητα, ο καιρός βοήθησε πάρα πολύ τον κόσμο να βγει έξω κι αυτό είναι σημαντικό ως δεδομένο, όμως αυτό δεν μεταφράστηκε σε πωλήσεις στο συγκεκριμένο διάστημα. Πιστεύουμε ότι και με την έναρξη των εκπτώσεων τα πράγματα θα είναι κάπως καλύτερα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων, μιλώντας για την περίοδο των εορτών και μετά από ανάλογη έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΣΕΕ.

Υπήρξε και υπάρχει φόβος στην αγορά

Συνέχισε δε τονίζοντας πως το καταναλωτικό κοινό δείχνει ενδιαφέρον για αγορές την περίοδο των εκπτώσεων και πριν από αυτές, πολλοί ήταν που έκαναν την έρευνα αγοράς τους, προκειμένου να ξέρουν τι θέλουν και από που.

«Παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια τις πρώτες μέρες γίνεται και ο μεγαλύτερος τζίρος των εκπτώσεων, οπότε αναμένουμε αυτές τις ημέρες να βγει ο κόσμος και να ψωνίσει. Οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές οπότε προσφέρεται η εποχή για έξυπνες αγορές. Νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε κάπως καλύτερα. Αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση, ξέρουμε ότι ο κάθε οικογενειακός προϋπολογισμός είναι τόσο πολύ πιεσμένος ώστε τα κλασικά έξοδα αυτής της περιόδου, ρούχα, παπούτσια κτλ να είναι κι αυτά κάπως πιεσμένα, ωστόσο πιστεύουμε ότι και η αγορά θα πάρει ένα κομμάτι που της αξίζει», σχολίασε ο ίδιος.

Παράλληλα, σημείωσε πως υπήρξε και υπάρχει φόβος στην αγορά και αυτό φάνηκε έμπρακτα καθώς μέχρι στις 15 Δεκεμβρίου δεν υπήρχε κινητικότητα στα καταστήματα. Αυτή προέκυψε μετά, ενώ υπήρχαν και καταστήματα που έχοντας μία κίνηση και έχοντας κάποιο στοκ εμπορεύματος το διέθεταν σε καλύτερες τιμές. «Είναι θεμιτό, είναι λογικό και απευθύνεται σε συγκεκριμένους που ψάχνουν καλές τιμές ακόμη και στις γιορτές», ανέφερε ο κ. Μπλουγούρας.

«Ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολη η χρονιά»

Σε ότι αφορά στην πορεία και στο επόμενο χρονικό διάστημα το μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ δεν έκρυψε ότι στην αγορά υπάρχει και φόβος και ανησυχία, καθώς τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει, ενώ, όπως σημείωσε, υπήρξε μία στήριξή στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά φάνηκε ότι αυτή δεν επαρκεί γιατί οι περισσότεροι από τους εμπόρους δεν κατάφεραν να βγάλουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

«Οι στόχοι που βάζουν οι επιχειρήσεις είναι χαμηλότεροι , ωστόσο προσπαθούν να κάνουν ένα προγραμματισμό προκειμένου να μην μείνουν εκτός αγοράς. Ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολη η χρονιά, οι προβλέψεις για ύφεση ή για μικρότερη ανάπτυξη δεν μας ικανοποιούν καθόλου, βλέπουμε τι πρόκειται να γίνει και αναλόγως κάνουμε τον σχεδιασμό μας, όμως ως έμποροι πάντα είμαστε πιο αισιόδοξοι, πάντα βλέπουμε τα πράγματα από την καλή τους την πλευρά για να μπορούμε και να επενδύουμε και να μπαίνουμε στα καταστήματά μας με άλλη διάθεση. Σε κάθε περίπτωση η αγορά θα δουλέψει. Όσοι από εμάς είμαστε οργανωμένοι, έχουμε τις αντοχές θα τα καταφέρουμε σαφώς καλύτερα», τόνισε, καταλήγοντας.

magnesianews.gr