Όλο και περισσότεροι νέοι θέλουν να εγκαταλείψουν την Τουρκία καθώς δεν βλέπουν καμία προοπτική, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, αλλά είναι πλέον πιο δύσκολο μετά την επανεκλογή του προέδρου Ερντογάν να πάρουν βίζα από κάποια ευρωπαϊκή χώρα, γράφει η γερμανική Frankfurter Rundschau.

Επικαλούμενη τουρκικές πηγές, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι έχει γίνει πιο δύσκολο για τους ανθρώπους στην Τουρκία να λάβουν βίζα για τις ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά μετά τις εκλογές. «Ακόμη και πολλοί καλλιτέχνες δυσκολεύονται επίσης να ταξιδέψουν στη λεγόμενη ζώνη Σένγκεν, για παράδειγμα, για να δώσουν συναυλίες εκεί. «Εμείς που δίνουμε συναυλίες σε όλο τον κόσμο δεν μπορούμε να πάρουμε βίζα για την Ευρώπη. Οι αιτήσεις μας απορρίφθηκαν δύο φορές από τη Γερμανία. Γι’ αυτό ακυρώσαμε τη συναυλία μας στη Γερμανία τον Μάιο», έγραψε ο τούρκος τραγουδιστής Βολκάν Κονάκ στο twitter, απευθυνόμενος στους θαυμαστές του.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από το Ίδρυμα Konrad Adenauer διαπίστωσε ότι το 63% των νέων θέλεινα φύγει από τη χώρα- οι περισσότεροι από αυτούς δήλωσαν μάλιστα ότι ήθελαν τη Γερμανία. «Οι πολίτες μας που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους, για εκπαίδευση ή θεραπεία ανησυχούν», αναφέρει επίσης σε ανάρτησή του ο βουλευτής του CHP Ταχσίν Ταρχάν. «Περιμένουν μήνες για να κάνουν αίτηση για βίζα και ο αριθμός των αρνήσεων αυξάνεται συνεχώς. Η αύξηση του αριθμού των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία είναι ο κύριος λόγος για το πρόβλημα της βίζας», δήλωσε ο Ταρχάν.

Το φαινόμενο αυτό επιβεβαίωσε και ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Τουρκία, Νικόλαους Μέγερ-Λάντρουτ, μιλώντας στην εφημερίδα Sozcu. Τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν γίνει ακόμη πιο επιλεκτικά όσον αφορά την έκδοση βίζας για τους Τούρκους επειδή φοβούνται ότι μπορεί να ζητήσουν άσυλο, παραδέχτηκε ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Άγκυρα.

Ο πρεσβευτής της ΕΕ εξηγεί πώς δεν υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία για ταξίδια στην Ευρώπη, χωρίς βίζα. «Υπάρχουν 72 κεφάλαια προς διαπραγμάτευση», λέει ο Μάγερ Λάντρουτ. Ένα από αυτά, αφορά τον ορισμό της τρομοκρατίας. «Στην Τουρκία, ο ορισμός της τρομοκρατίας είναι πολύ ευρύς. Πρέπει να οριστεί πιο ξεκάθαρα. Οι ηγέτες της Τουρκίας γνωρίζουν ότι δεν έχουν εφαρμόσει κανένα από τα ευρωπαϊκά πρότυπα». Ταξίδια χωρίς βίζα σε ένα περιβάλλον καταπίεσης, θα επέτρεπαν σε οποιονδήποτε δυσαρεστημένο ή που δεν αισθάνεται ελεύθερος, να εγκαταλείψει τη χώρα.

Τα ελεγχόμενα από το καθεστώς Ερντογάν τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για συνωμοσία κατά της κυβέρνησής του. «Ελπίζουμε ότι θα λύσουμε το συντομότερο δυνατόν το πρόβλημα της βίζας, το οποίο πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικός εκβιασμός», υποσχέθηκε ο Ερντογάν μετά τις τουρκικές εκλογές.

Θέμα δημοκρατίας

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ισμαήλ Σαϊμάζ αποδίδει την αυξανόμενη τάση των νέων ανθρώπων στην Τουρκία να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και στην έλλειψη δημοκρατίας. «Είναι το αποτέλεσμα της κυβέρνησης του ΑΚΡ, που μετέτρεψε την Τουρκία σε υπαίθρια φυλακή και βύθισε τη χώρα στη φτώχεια», λέει ο τούρκος δημοσιογράφος.

Στο θέμα του κράτους δικαίου, η μη κυβερνητική οργάνωση «World Justice Project», έχει κατατάξει την Τουρκία στην 116η θέση σε σύνολο 140 χωρών. Στο λεγόμενο Matrix της Δημοκρατίας, του πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ, η Τουρκία «φιγουράρει» στην 132η θέση μεταξύ 177 χωρών. Η Τουρκία είναι επίσης στην 165η θέση ,από 180 χώρες στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα».

naftemporiki.gr