Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στην κατεστραμμένη από τις πυρκαγιές Χιλή, λένε οι Αρχές, ενισχύοντας τους φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται από τους 123 που έχουν επισήμως εντοπιστεί, καθώς περισσότεροι σοροί βρίσκονται σε πλαγιές λόφων και σε σπίτια που έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές.

Ο πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς προειδοποίησε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια «τραγωδία πολύ μεγάλου μεγέθους».

Οι πυρκαγιές που ενισχύθηκαν την Παρασκευή απειλούν τώρα τις εξωτερικές παρυφές της Βίνια ντελ Μαρ και του Βαλπαραΐσο, δύο παράκτιες πόλεις δημοφιλείς στους τουρίστες. Η αστική εξάπλωση αυτών των πόλεων αντιπροσωπεύει περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους δυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

Πλάνα από drone του Reuters δείχνουν ολόκληρες γειτονιές να έχουν καεί στην περιοχή Βίνια ντελ Μαρ, με τους κατοίκους να ψάχνουν ανάμεσα στα καμένα σπίτια των οποίων έχουν καταρρεύσει οι κυματοειδείς, σιδερένιες στέγες.

«Ο άνεμος ήταν τρομερός, η ζέστη καυτή. Δεν υπήρχε ανάσα. Οι άνθρωποι σκορπίστηκαν παντού», είπε ο Πέδρο Κεσάδα, οικοδόμος στην περιοχή του Βαλπαραΐσο, που στέκεται ανάμεσα στα απανθρακωμένα συντρίμμια του κατεστραμμένου σπιτιού του.

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν φωτιές στην πλαγιά ενός λόφου να καίνε κοντά σε πολυκατοικίες στην περιοχή του Βαλπαραΐσο, εκτοξεύοντας καπνό στον αέρα. Η πυκνή ομίχλη κάλυπτε άλλες αστικές ζώνες, με περιορισμένη ορατότητα.

Οι Αρχές της Χιλής έχουν επιβάλει στις 9 μ.μ. απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο και στάλθηκε στρατός για να βοηθήσει τους πυροσβέστες να περιορίσουν την εξάπλωση των πυρκαγιών, ενώ ελικόπτερα έριξαν νερό για να προσπαθήσουν να σβήσουν τις φλόγες από αέρος.

Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Χιλής δήλωσε ότι 123 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές έως το βράδυ της Δευτέρας, από τους 51 που είχαν καταμετρηθεί το Σάββατο.

liberal.gr