Στη μη λελογισμένη χρήση του νερού για άρδευση από την Κάρλα από τους αγρότες σε μια χρονιά που δεν έπεσαν αρκετά νερά από τον Πηνειό αλλά και τους χειμμάρρους των γύρων βουνών λόγω ανυδρίας, απέδωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός το γεγονός ότι το οικολογικό όριο της λίμνης είναι οριακό και ο αρμόδιος Φορέας που την διαχειρίζεται ζήτησε να σταματήσει η άρδευση. Έτσι απάντησε στις επικρίσεις της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας που επέρριπτε ευθύνες στην Περιφέρεια για το πως διαχειρίστηκε το θέμα, χαρακτηρίζοντας την επιστολή της αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη στον αρμόδιο υπουργό να υπάρξουν ακόμη δύο ποτιστικές περίοδοι για τους αγρότες, «υποκριτική».

Στο περιθώριο υπογραφής συμβάσεων για έργα στο Νομό ο κ. Αγοραστός παρουσία και της κ. Κολυνδρίνη αλλά και του προϊστάμενου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Θεσσαλίας, με αρμοδιότητα περιοχές NATURA, στις ποίες συμπεριλαμβάνεται και η Κάρλα, κ. Μιχαλάκη, αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου και σε τι κατάσταση το παρέλαβε για να το ολοκληρώσει η Περιφέρεια και έχει βραβευτεί πλειστάκις γι αυτό, ενώ επισήμανε ότι όσοι επιτίθενται κατά της Περιφέρειας το κάνουν λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς εδώ και πέντε χρόνια οι αγρότες λόγω της άρδευσης από την Κάρλα κατάφεραν να αυξήσουν το εισόδημά τους, ενώ παρέπεμψε σε δηλώσεις του δημάρχου Ρ. Φεραίου Δημ, Νασίκα ότι το νερό φθάνει για άρδευση εκτάσεων μέχρι το Μ. Μοναστήρι. «Αρδεύονται εκτάσεις πολύ περισσότερο από τα 18.500 στρέμματα της Α’ φάσης άρδευσης. Και αυτό γιατί οι αγρότες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι το παρέχουμε δωρεάν και πολλοί παίρνουν το νερό απευθείας από τον ταμιευτήρα, πριν πέσει ακόμη στη λίμνη».

Ο κ. Αγοραστός εξήγησε ότι φέτος, λόγω του άνυδρου χειμώνα, η στάθμη του νερού στη λίμνη είναι χαμηλή, και ο Φορέας Διαχείρισης ζήτησε να σταματήσει η άρδευση. «Κάναμε συναντήσεις με αγρότες και δόθηκε δύο φορές τριήμερη παράταση, με αποτέλεσμα να δοθεί νερό περίπου 200.000 m3 την ημέρα στους αγρότες, ωστόσο το ύψος πλέον εντός του ταμιευτήρα είναι οριακό.
Επιπλέον ο Δημήτρης Μιχαλάκης τόνισε ότι φέτος τα οικολογικά όρια της λίμνης κινδυνεύουν. «Δεν μπορούμε να διαθέσουμε παραπάνω νερό. Οι πρώιμες καλλιέργειες ποτίστηκαν κανονικά αλλά οι όψιμες θα έχουν πρόβλημα. Γι αυτό εστάλη και η επιστολή. Το θέμα είναι πως διαχειρίζονται το νερό οι αγρότες. Το θέμα διαχείρισης του νερού θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής συζήτησης άμεσα» τόνισε.

Επιπλέον ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι το έργο μελετήθηκε με στοιχεία της δεκαετίας του 1980, όταν δεν υπήρχε στον ορίζοντα κλιματική κρίση και ότι η μελέτη για το φορέα που θα το διαχειριστεί θα είναι έτοιμη στο τέλος του 2023.

ertnews.gr