Έκτακτη δήλωση για τις παρακολουθήσεις, μια μέρα μετά τη διεξαγωγή του debate, πραγματοποίησε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας, μεταξύ άλλων πως «για πρώτη φορά δημόσια ο κύριος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών».

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα είχε ως εξής:

Από τη χθεσινή συζήτηση, προέκυψε μία σπάνια είδηση.

Για πρώτη φορά δημόσια, ο κύριος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις. Αν όμως δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, πώς ο ίδιος επικαλέστηκε εθνικό απόρρητο, προκειμένου να συγκαλύψει την αλήθεια στην εξεταστική επιτροπή και γιατί η κυρία Βλάχου που χωρίς κανέναν εθνικό λόγο παρανόμως υπέγραφε – η εισαγγελέας της ΕΥΠ - τις παράνομες αυτές παρακολουθήσεις;

Γιατί παραμένει ακόμα στη θέση της και γιατί 9 μήνες μετά η Δικαιοσύνη δεν έχει αποδώσει καμία ευθύνη, καμία κατηγορία σε κανέναν; Η αναφορά του κύριου Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη. Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη. Στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν.

Υπενθυμίζεται ότι στο debate της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από την δημοσιογράφο Ράνια Τζίμα για τις υποκλοπές.

«Δε σκέφτηκα να παραιτηθώ για τις υποκλοπές, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου. Και ανέλαβα 2 συγκεκριμένες δεσμεύσεις, να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης και ανέλαβα να διορθώσω μια σειρά από δυσλειτουργίες στις μυστικές υπηρεσίες», είπε αρχικά και παρέθεσε τις αλλαγές στην ΕΥΠ», ήταν η απάντησή του.

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και δεν έπρεπε να παρακολουθηθεί. Το κράτος δικαίου στη χώρα αξιολογείται συνολικά. Το κράτος δικαίου μας, σύμφωνα με τον Economist έκανε σημαντικά βήματα».

ethnos.gr