Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου ανέβηκαν μετά την είδηση για την επιδρομή των ισραηλινών στη Γάζα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να διευρυνθεί και να διαταράξει τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς σημείωσαν αρχικά άνοδο έως και 5,3% και έχουν ανέβει περισσότερο από 30% από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, θυμίζει το Bloomberg.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι ετοιμάζεται ακόμη χερσαία εισβολή στη Γάζα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ζήτησε από το έθνος να καθυστερήσει την πλήρη εισβολή για να προχωρήσει η απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή και τις εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ, καθώς και να εμποδίσει ενδεχομένως τα πλοία που μεταφέρουν LNG να περάσουν το Στενό του Ορμούζ.

Ο πόλεμος συνέπεσε με την έναρξη της περιόδου θέρμανσης στο βόρειο ημισφαίριο, με την Ευρώπη να εξακολουθεί να βρίσκεται σε ευάλωτη θέση, καθώς αναζητά νέες πηγές φυσικού αερίου μετά την αποκοπή από τις περισσότερες ροές ρωσικών αγωγών πέρυσι.

Οι χώροι αποθήκευσης σε όλη την Ευρώπη είναι κατά 99% γεμάτοι, αλλά απαιτούνται σταθερές προμήθειες εάν ένα παρατεταμένο κρύο αυξήσει τη ζήτηση για θέρμανση. «Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, υπογραμμίζοντας ότι η εξάρτηση από τις εισαγωγές LNG δεν είναι χωρίς κίνδυνο», ανέφερε σε σημείωμα της Capital Economics.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, περιόρισαν αργότερα τα κέρδη τους, στο 1,9% ή τα 50,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

euro2day.gr