Τον Ιανουάριο, μαζί με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις, έπειτα από 12 χρόνια, με τροπολογία που θα κατατεθεί στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι αυξήσεις θα δοθούν στις αρχές του 2023, με βάση τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ του 2022 που θα περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού για το 2023. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι αυξήσεις αυτές θα ανέλθουν στο 7%. Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, στο οποίο θα αποτυπώνονται οι οριστικές εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού το 2022 και οι αυξήσεις θα δοθούν τον Ιανουάριο, μαζί με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου.

Στην τροπολογία θα ορίζεται δηλαδή ότι σε πρώτη φάση οι αυξήσεις θα βασιστούν στις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού. Στη συνέχεια, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, θα οριστικοποιηθούν τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και θα γίνουν οι αντίστοιχες αναπροσαρμογές. Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, θα γίνει του χρόνου το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο) και αν τυχόν υπάρξει κάποια απόκλιση προς τα πάνω ή προς τα κάτω από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, θα πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη αναπροσαρμογή προς το τέλος του χρόνου.

Να σημειωθεί ότι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι αυξήσεις για το 2023 θα υπολογιστούν στο 50% του αθροίσματος από την αύξηση του ΑΕΠ και την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή, του 2022.

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε πως συνολικά, αυξήσεις προκύπτουν τόσο από το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων στις αρχές του 2023, όσο και από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στα τέλη του τρέχοντος έτους και από την 4η δόση του επανυπολογισμού των συντάξεων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι βελτίωση του εισοδήματός τους θα έχουν πάνω από 9 στους 10 συνταξιούχους και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση εξαντλεί τις δυνατότητες του προϋπολογισμού και της οικονομίας».

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ