Το τριήμερο 28-30 Οκτωβρίου, στην Μελιβοία του Δήμου Αγιάς θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή Κάστανου «Οι Καρποί Της Μελίβοιας Γης». Ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Γκουντάρας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ για τις προοπτικές που έχει το κάστανο, ενώ ανήγγειλε ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα κυκλοφορήσει μπύρα με κάστανο που θα προέρχεται από τον Δήμο Αγιάς.

Στόχος της γιορτής, όπως είπε ο κ. Γκουντάρας είναι να αναδειχθεί και να τιμηθεί αυτό το προϊόν, το οποίο καλλιεργείτε σε πολλές περιοχές του Δήμου, με το μεγαλύτερο όμως ποσοστό να εξάγεται προς την Ιταλία, την οποία ο Δήμαρχος, χαρακτήρισε ως πρύτανη της τυποποίησης του κάστανου.

«Ήρθε η ώρα όμως να κάνουμε κι εμείς κάτι αντίστοιχο. Το κάστανο είναι ένα προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική ως αλεύρι, δεν έχει γλουτένη, δεν έχει καθόλου λιπαρά και χρόνια τώρα υπάρχει και η παραγωγή μπύρας από κάστανο στην Ιταλία», τόνισε ο κ. Γκουντάρας.

Μάλιστα σημείωσε πως ήδη ο Δήμος έχει έρθει σε στρατηγική συμφωνία με τη ζυθοποιίας Πηνειός, που βγάζει την μπύρα Λόλα και μέσα στον Δεκέμβριο θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα περίπου 500 μπουκάλια μπύρας από κάστανο της περιοχής, ενώ ήδη έχουν γίνει οι πρώτες δοκιμές.

Επίσης, σύμφωνα με τον Δήμαρχο υπάρχει επαφή και με μεγάλη μπισκοτοβιομηχανία, ώστε να παραχθεί και μπισκότο με κομμάτια κάστανου. Οι πρώτες επαφές, όπως είπε ο κ. Γκουντάρας είναι θετικές και θεωρείται σχεδόν σίγουρη η συνεργασία.

Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στις ασθένειες που έπληξαν φέτος τις καστανιές της περιοχής ξεκαθάρισε πως « η παραγωγή που έχει πρόβλημα είτε βρίσκεται στα κτήματα είτε έχει παραμείνει στα ψυγεία. Ό,τι κυκλοφορεί από τον Δήμο Αγιάς , έχουμε την τύχη να έχουμε αρκετά χωριά που ασχολούνται με το κάστανο , είναι ποιοτικά ελεγμένο και άφοβα οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν τα κάστανά μας».

Σύμφωνα με τον κ. Γκουντάρα το κάστανο έχει τεράστιες δυνατότητες και μέσα στις πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί είναι και η συνεργασία με τοπικό πετρόμυλο, όπου ήδη έχουν παραχθεί τα πρώτα 100 κιλά αλεύρι από κάστανο, που θα χρησιμοποιηθεί στις γευσιγνωσίες της γιορτής, ενώ θα γίνει και παραγωγή φρέσκων ζυμαρικών με το αλεύρι κάστανου.

«Εάν ένα προϊόν σε ζει, σε θρέφει, είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής σου, εάν δεν το ενσωματώσεις εσύ στην καθημερινότητά σου πως έχεις την απαίτηση να το κάνουν οι άλλοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουντάρας και σημείωσε πως στη γιορτή θα υπάρχουν δραστηριότητες με περιπάτους στο μονοπάτι, επισκέψεις σε αγροκτήματα, θα παρουσιαστεί η συνεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη με το πρόγραμμα Νέα γεωργία- Νέα γενιά του Ιδρύματος Νιάρχου όπου αξιόλογοι ομιλητές μιλήσουν για το πως μπορεί να συνδεθεί η παραγωγή με την κατανάλωση. Τέλος θα αναδειχθεί η προσπάθεια του Δήμου για τη δημιουργία κέντρου κάστανου στη Μελιβοία και η πρόταση για τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου πάλι με επίκεντρο το κάστανο.

magnesianews.gr