Για το θέμα των δύο μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη ερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα. «Γραμμή της Τουρκίας είναι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη να προσδιορίζεται ως τουρκική και τα μέλη της να αισθάνονται ότι είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Το προξενείο έκανε πολύ σκληρές παρεμβάσεις υπέρ των δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη και τη Ροδόπη. Το ανέδειξαν πρώτα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Την κουρτίνα δεν την τραβήξαμε εμείς», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Όπως ανέφερε, «υπήρξαν δύο ενημερώσεις του γραφείου του κ. Τσίπρα, η μια, γενική, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές και μια πολύ λεπτομερής ενημέρωση μετά τις εκλογές και πριν την ανακήρυξη συνδυασμών για το τι ακριβώς έγινε στη Θράκη. Πρέπει όλοι να υπηρετούμε μια εθνική πολιτική και να μην επιτρέπουμε σε κάποιους που προωθούνται από το τουρκικό προξενείο να βρεθούν την επόμενη μέρα στη Βουλή και τελικά να μην εξυπηρετούν τα συμφέροντα της μειονότητας. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζουν τα παιχνίδια του προξενείου. Αυτό που λέω είναι οι δύο βουλευτές να κάνουν δήλωση ότι είναι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες που σέβονται τη συνθήκη της Λοζάνης και εκπροσωπούν τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Το μήνυμα της δημόσιας τοποθέτησής μου δεν άφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την Τουρκία», σημείωσε.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι «πολλά τα άρθρα που πρέπει να αναθεωρηθούν, αλλά επιβάλλονται συναινέσεις γι’ αυτά. Και 180 βουλευτές να είχαμε, πράγμα πολύ δύσκολο, δεν θα επιδίωκα την αναθεώρηση χωρίς να έχω τη στήριξη ενός τουλάχιστον άλλου κόμματος».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης για:

-Την επόμενη κυβέρνησή του, εφόσον τον εμπιστευτεί ο λαός: «Το πρώτο νομοσχέδιο θα είναι η επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους. Θα υπάρξει αναδιάταξη των υπουργικών χαρτοφυλακίων και ξεχωριστό υπουργείο για την οικογένεια και το δημογραφικό. Θα γίνουν αρκετές αλλαγές και στα στελέχη, με πολλές περισσότερες γυναίκες. Όλοι οι υπουργοί θα βρουν έναν ωραίο μπλε φάκελο στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, με τον προγραμματισμό του επόμενου έτους και τις εκκρεμότητες. Θα υπάρχουν μετρήσιμοι στόχοι και θα ξαναμπούμε στο ρυθμό μιας κυβέρνησης που πιστεύω ότι θα ρολάρει ακόμα πιο γρήγορα. Η ΕΥΠ θα παραμείνει στο πρωθυπουργικό γραφείο».

-Για τη μεγάλη διαφορά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις υπέρ της ΝΔ: «Κυρίαρχος είναι ο ελληνικός λαός, αυτός δίνει την εντολή στο πρώτο κόμμα να κυβερνήσει. Σε προσωπικό επίπεδο η ευθύνη είναι πολύ βαριά. Ψηφίζουμε για κυβέρνηση όχι για αντιπολίτευση».

-Για τα λάθη της πρώτης τετραετίας: «Ορισμένες φορές πρέπει να είμαστε ακόμα πιο τολμηροί στις παρεμβάσεις μας. Δεν θα είμαι αλάθητος ούτε τη δεύτερη τετραετία, αλλά δεν θα κάνω τα ίδια λάθη που έκανα στην πρώτη τετραετία».

-Για την υγεία: «Είναι ανάγκη για δραστική παρέμβαση στο ΕΣΥ, ώστε όλοι να έχουν την ποιότητα υγείας που αναζητούν χωρίς εκπτώσεις και αποκλίσεις. Πρέπει να προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές, να γίνουν παρεμβάσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αναμονών στα χειρουργεία, έχουν εξασφαλιστεί 1,5 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις σε υποδομές υγείας, θα υποστηριχθεί ο θεσμός του ‘’προσωπικού γιατρού’’ και θα δώσουμε έμφαση στις πολιτικές πρόληψης. Το ΕΚΑΒ χρειάζεται συνολική αναδιάρθρωση, χρειάζεται παραπάνω προσωπικό και συνεργασία με άλλους φορείς του κράτους, όπως ο στρατός και η πυροσβεστική».

-Για την οικονομία: «Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση τον κατώτατο μισθό, δεν αυξάνονται με κυβερνητικές εντολές, αλλά, μεταξύ άλλων, μέσα από επενδύσεις και μείωση της ανεργίας. Θα υπάρχει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον επόμενο χρόνο, μπορεί να φτάσει στα 950 ευρώ με ορίζοντα τετραετίας. Η ανάπτυξη της οικονομίας έχει σημαντική αντανάκλαση στους μισθούς».

-Για το δημόσιο: «Το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα ψηφιστεί μέχρι τέλος έτους, θα συμπεριλαμβάνει την αύξηση των επιδομάτων θέσης και την οριζόντια αύξηση στα οικογενειακά επιδόματα. Οι αυξήσεις αυτές θα ξεκινήσουν στην 1/1/2024».

-Για τους συνταξιούχους: «Εκτιμώ ότι με την καλή πορεία της οικονομίας, θα υπάρξει έκτακτη στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους στο τέλος του έτους, όπως το κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια».

-Για την ακρίβεια: «Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι επίμονος, είναι ένα πρόβλημα αυτό. Πολιτικές τύπου market pass είναι προσωρινές λύσεις. Οι μόνιμες είναι μόνο η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μέσα από πολιτικές ευρωπαϊκές, ενίσχυση του εισοδήματος, ελέγχους στην αγορά και μεγαλύτερη διαφάνεια και ανταγωνισμός. Συνέχεια στις επιδοτήσεις στην ενέργεια ευτυχώς δεν χρειάζεται επειδή έχουν πέσει οι τιμές. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα είναι σταδιακή. Η αύξηση του αφορολογήτου στις οικογένειες με παιδιά θα ισχύσει από 1/1/2024, πριν από τις διακοπές του Αυγούστου θα ψηφιστεί ένα μεγάλο οικονομικό νομοσχέδιο με όλες τις δεσμεύσεις μας, με ορίζοντα τετραετίας. Οι πολιτικές μας για τεκμήρια θα εφαρμοστούν από 1/1/2025.

Τα μέτρα που υποσχεθήκαμε είναι στο σύνολό τους μέσα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας. Έχουμε ένα σχετικά φειδωλό πρόγραμμα καλά κοστολογημένο και να κρατούμε το δικαίωμα να εκπλήξουμε ευχάριστα».

-Για την Τουρκία: «Έχω απευθύνει δημόσια πρόσκληση στον κ. Ερντογάν να συναντηθούμε στη Λιθουανία. Είναι μια ευκαιρία να επανακαθορίσουμε το πλαίσιο των συνομιλιών μας. Καλωσορίζω τη μείωση της έντασης, αλλά ξεκαθαρίζουμε ότι στο γεωπολιτικό επίπεδο έχει να συζητήσει ένα μόνο θέμα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Και να μην μπορέσουμε να λύσουμε ένα θέμα από τη δεκαετία του 70, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε ένα περιβάλλον έντασης. Δεν διαπραγματεύομαι τη διαρκή ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας και το κτίσιμο των ισχυρών μας συμμαχιών».

euro2day.gr