Η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα σκιαγραφήσει το πώς βλέπει την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, με βάση και τις αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο.

Ειδικότερα, θα εστιάσει σε παρεμβάσεις που θα ξεδιπλώνονται σε πέντε άξονες:

την Παραγωγική Ελλάδα
την Κοινωνική Ελλάδα
την Πράσινη και Ψηφιακή Ελλάδα
τη Δίκαιη Ελλάδα
και την Ισχυρή Ελλάδα (να σημειωθεί εδώ πως στις προεκλογικές ομιλίες είχαν παρουσιαστεί αναλυτικά τα μέτρα για την κάθε «Ελλάδα»).

Παράλληλα βέβαια θα αναφερθεί και σε μέτρα άμεσης εφαρμογής, τα οποία αύριο και μεθαύριο θα εξειδικευτούν από τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ θεωρείται πιθανόν να υπάρξει και κάποια… έκπληξη.

Αδιαμφισβήτητα έμφαση θα δοθεί σε μια ατζέντα οικονομίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκπέμπει καθαρό μήνυμα σταθερότητας και ανάπτυξης εντός και εκτός συνόρων, καθώς η κυβέρνηση εστιάζει στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Να σημειωθεί εδώ πως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η Ελλάδα προτίθεται να αποπληρώσει πρόωρα -και συγκεκριμένα δύο χρόνια νωρίτερα- τα δάνεια διάσωσης του πρώτου μνημονίου, στέλνοντας σαφές σήμα στις αγορές πως η χώρα έχει αφήσει πίσω για τα καλά τα δύσκολα χρόνια.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg δεσμεύτηκε να αυξήσει τα εισοδήματα των Ελλήνων πιο κοντά σε αυτά των άλλων Ευρωπαίων και να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης του χρέους, ενισχύοντας παράλληλα τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυξάνοντας τις εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ από το 50%.

Από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει σήμερα μια ομιλία με έντονο ιδεολογικό πρόσημο, ενώ παράλληλα θα εστιάσει στο κοινωνικό αποτύπωμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Τις τελευταίες ημέρες μια σειρά συσκέψεων είναι σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ τα… κομπιουτεράκια δουλεύουν πυρετωδώς στο οικονομικό επιτελείο, προκειμένου τα μέτρα να είναι απόλυτα κοστολογημένα.

«Δεν θα υπάρξει παροχολογία» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, υπενθυμίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που τάχθηκε υπέρ της κοστολόγησης των προεκλογικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Μάλιστα, σχετική διάταξη -για την κοστολόγηση των προγραμμάτων- θα υπάρχει και στο οικονομικό νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί τον Ιούλιο από τη Βουλή.

Μέτρα στήριξης

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα βασικά μέτρα στήριξης που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και πρόκειται να μπουν άμεσα σε ισχύ. Αυτό που θα επισημάνει είναι πως οι προεκλογικές εξαγγελίες θα γίνουν πράξη, καθώς βασικό γαλάζιο σύνθημα ήταν «το είπαμε – το κάναμε».

Ωστόσο -όπως αναφέρθηκε- δεν θα περιοριστεί μόνο στην καταγραφή των μέτρων, αλλά θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη τετραετία. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στον στόχο για υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, που θα οδηγήσουν στη μείωση των ανισοτήτων και στην αύξηση των μισθών και θα ανοίξουν παράλληλα τον δρόμο για περαιτέρω μειώσεις φόρων.

Παράλληλα θα ξεδιπλώσει μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων και θα αναφερθεί σε κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, το Δημόσιο και η Δικαιοσύνη. Από το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνονται στα εξής θέματα: «καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, ένα καλύτερο κράτος, μία καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα».

Και αυτό που επισημαίνεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως «αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα των πολιτών». Επίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν μακροχρόνιες παθογένειες και σημειώνουν πως το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε πως οι πολίτες έδωσαν καθαρή εντολή για τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα, αυτό που σημειώνεται από το κυβερνών κόμμα είναι πως στις πρόσφατες εκλογές νίκησαν ο πραγματισμός και ο ρεαλισμός και ηττήθηκαν ο λαϊκισμός και η πόλωση. Στόχος, επομένως, είναι στο τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων να παρουσιαστεί ένα καλά μελετημένο και κοστολογημένο σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Τρία πεδία εστίασης

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εστιάσει:

Στο πεδίο της οικονομίας. Ειδικότερα θα αναφερθεί σε μια σειρά μέτρων που θα ψηφιστούν μέσα στον Ιούλιο και θα «τρέξουν» το 2024, ενώ θεωρείται πιθανό να υπάρξει και κάποια έκπληξη. Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά το 2024, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο τη νέα χρονιά (με έμφαση στους χαμηλόμισθους), κατώτατο μισθό 950 ευρώ μέχρι το 2027 στον ιδιωτικό τομέα (και μέσο μισθό 1.500 ευρώ), αλλά και μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών (με έμφαση στους ευάλωτους).
Στις κινήσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της χώρας στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Σε μια ατζέντα καθημερινότητας. Ειδική αναφορά θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην υγεία (καθώς η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί το βασικό στοίχημα), στην παιδεία (με έμφαση στο «ψηφιακό σχολείο»), στη Δικαιοσύνη (με στόχο ταχύτερους ρυθμούς) και ευρύτερα στον εκσυγχρονισμό του κράτους. Εντός Ιουλίου θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για την επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους.

naftemporiki.gr