Η απόφαση του Νότη Μηταράκη να ξεκινήσει τις διακοπές του, την ώρα που η χώρα έδινε μία σκληρή μάχη με τα πύρινα μέτωπα, ήταν αυτή που έφερε την αποχώρησή του από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Δεν ήταν εξάλλου η πρώτη κίνηση, που φαινόταν να προκαλεί τη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου.

Τα πρώτα καμπανάκια στο γραφείο του πρωθυπουργού ήχησαν με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινής. Η στήλη Θεωρείο με μεσότιλο – σχόλιο «Σαν να μην τρέχει τίποτα», κάρφωνε ουσιαστικά τον κ. Μηταράκη αποκαλύπτοντας ότι εμφανίστηκε σε μακρινό νησί, «σκαφάτος», για ξεκούραση λίγων ωρών, την ώρα που άλλα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκαναν λόγο για «πόλεμο» αναφερόμενοι στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Το δημοσίευμα

«Ο πρωθυπουργός μιλάει για πόλεμο και παρά τη δικαιολογημένη και μεγάλη κούραση μένει στην Αθήνα λόγω των πυρκαγιών. Ο Βασίλης Κικίλιας το ίδιο, έχοντας αποκλείσει τις διακοπές για φέτος. Ούτε η “κήρυξη πολέμου” ούτε η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα σταμάτησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη από το να εμφανιστεί χθες το πρωί σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του, να επιβιβαστεί σε ένα σκάφος για μερικές ώρες και να επιστρέψει νωρίς το απόγευμα σαν να μην τρέχει τίποτα, με τους λουόμενους στην περιοχή να αναρωτιούνται αν έβλεπαν καλά…» έγραφε χαρακτηριστικά η στήλη.

Όταν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες αυτές, όπως αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό του, διαμηνύοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται δεκτές. Εκείνος υπέβαλε την παραίτησή του και η παραίτηση έγινε άμεσα δεκτή.

Οι όχι και τόσο «προσωπικοί λόγοι»

Οι πηγές ουσιαστικά ήρθαν να διαψεύσουν την αρχική ανακοίνωση της κυβέρνησης, που αναφερόταν σε «προσωπικούς λόγους» και να επιβεβαιώσουν τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για τη σύνδεση της παραίτησης με τις μίνι – διακοπές του κ. Μηταράκη.

Η έφιππη αστυνομία που δεν «κάλπασε» ποτέ

Της σημερινής «κόκκινης κάρτας» στον κ. Μηταράκη είχε προηγηθεί μία «κίτρινη». Να θυμίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε «αδειάσει» τον πρώην πια υπουργό Προστασίας Πολίτη, όταν εκείνος είχε μιλήσει για σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία.

Ο Νότης Μηταράκης είχε – χωρίς προηγουμένη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, όπως φαίνεται- προωθήσει προς έγκριση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, για τη δημιουργία έφιππης αστυνομίας, για τουριστικούς και τελετουργικούς λόγους στο κέντρο της Αθήνας. Το τμήμα θα είχε έξι άλογα και αναβάτες αστυνομικούς και θα λειτουργούσε από τις αρχές του 2024.

Με το που δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να επισημάνουν ότι η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ενόχληση είχαν προκαλέσει και οι συγκεχυμένες δηλώσεις για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, που είχαν δώσει την εντύπωση ότι επίκειται κατάργησή της, αφού ο κ. Μηταράκης είχε πει ότι οι αστυνομικοί της θα απορροφηθούν από την ΕΛ.ΑΣ.

naftemporiki.gr