Τα διλήμματα της κάλπης προτάσσει ολοένα και με μεγαλύτερη έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγα 24ωρα πριν τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής. Η αισιοδοξία περισσεύει στη ΝΔ για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας, αν και οι τόνοι εξακολουθούν χαμηλοί και τα μηνύματα ενάντια στον εφησυχασμό δεν σταματούν στο ελάχιστο.

«Την Κυριακή θα ψηφίσουμε για τις ζωές μας, για το μέλλον μας, για το μέλλον των παιδιών μας. Για όλα αυτά που αποτελούν δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε χθες από τη Χαλκιδική ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στις εναπομείνασες τέσσερις μέρες για τις κάλπες θέλει να κερδίσει ένα διπλό στοίχημα: να πείσει αφενός τους ψηφοφόρους που επέλεξαν τη ΝΔ την 21η Μαΐου να προσέλθουν στις εκλογές και να ξανακάνουν το ίδιο και αφετέρου κάποιους από αυτούς που αμφιταλαντεύονται ακόμα για τον προορισμό της ψήφου τους. Αυτοί μπορεί να προέρχονται είτε από το χώρο του κέντρου -με τη λογική ότι αρκετοί συμπορεύονται με τον ισχυρό – είτε από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, όπου η παρουσία αρκετών σχηματισμών έχει ανακατέψει την τράπουλα και τα ποσοστά τους λειτουργούν ως κινούμενη άμμος.

«Να συμπιέσουμε τα κομματίδια που καπηλεύονται το θρησκευτικό συναίσθημα και τον πατριωτισμό των Ελλήνων», ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την παρουσία του στην βόρεια Ελλάδα, όπου η Ελληνική Λύση και η Νίκη έχουν υψηλές επιδόσεις.

Ένα από τα μεγάλα ζητήματα της κάλπης της 25ης Ιουνίου, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι ποιος θα διαχειριστεί τα ζητήματα που αφορούν τη διεθνή θέση της χώρας σε μια πολύ δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία και «ποιος μπορεί να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουμε ξεκινήσει, να καταστήσουμε τη χώρα ισχυρό πόλο σταθερότητας και ανάπτυξης στην ανατολική Μεσόγειο».

«Άνετη και λειτουργική»

Ο πρόεδρος της ΝΔ, που θα μιλήσει απόψε στη Θεσσαλονίκη, επιμένει στο θετικό αφήγημα και την περιγραφή του οράματος και του σχεδιασμού του για την επόμενη μέρα. Για να υλοποιηθεί αυτό, όμως, όπως διαμηνύει διαρκώς θα πρέπει η ΝΔ να έχει μια άνετη, λειτουργική και όχι οριακή αυτοδυναμία.

Σε αυτό το κλίμα κινείται και το νέο γαλάζιο διαφημιστικό σποτ, που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Στις 25 Ιουνίου κάνουμε το μεγάλο βήμα, για να συνεχίσει η πατρίδα μας στον δρόμο της υπερηφάνειας, της ανάπτυξης και της ευημερίας», ήταν η σχετική του αναφορά.

Και αν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ επιλέγει να μην ασχολείται ιδιαιτέρως με την αντιπολίτευση και να ανταλλάσσει πυρά με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, το ρόλο αυτό έχουν αναλάβει τα στελέχη του κόμματος, με πρώτον τον εκπρόσωπο τύπου, Άκη Σκέρτσο.

Χθες, για παράδειγμα, εστίασε στα «Fake News του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν μηδενικές προσλήψεις την επόμενη 4ετία» και παρέθεσε μια σειρά από αριθμούς για τις προσλήψεις την περίοδο 2019-2023 σε υγεία, παιδεία, ασφάλεια, άμυνα.

Απάντηση ο κ. Σκέρτσος έδωσε και για το θέμα της πλήρους ή μη κοστολόγησης του προγράμματος της ΝΔ, που ξεκίνησε με μια δήλωση του Θόδωρου Σκυλακάκη και ακολούθησε άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας μάλιστα επανήλθε με λεπτομερή ανάρτησή του σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα της ΝΔ «είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023-2026 που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που έχουν αναγγελθεί από τη ΝΔ».

euro2day.gr