Τις πληγές τους μετρούν Βόλος και Μαγνησία, από το δεύτερο χτύπημα της κακοκαιρίας σε διάστημα 20 ημερών, καθώς μετά τις πλημμύρες της “Daniel” και πάνω που πολλοί άνθρωποι κατάφεραν να καθαρίσουν τα σπίτια τους από τις λάσπες και να νερά και να ανασύρουν τα αυτοκίνητά τους, ήρθε η κακοκαιρία “Elias”, να αποτελειώσει την κατάσταση, προκαλώντας ζημιές μεγαλύτερες από την πρώτη κακοκαιρία, καθώς οι βροχοπτώσεις ήταν πιο έντονες, με μεγαλύτερο αθροιστικό ύψος βροχής. Από τις 7.30 το απόγευμα της Τετάρτης η πόλη βυθίστηκε στο σκοτάδι και δυσκόλευε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες των εκατοντάδων πυροσβεστών να παράσχουν βοήθεια όπου τους καλούσαν, ενώ διακόπηκε ξανά η υδροδότηση της. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου έλαβε πάνω από 1200 κλήσεις σε 24 ώρες για βοήθεια.
Οι μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν ξανά από την υπερχείλιση των χειμάρρων Κραυσίδωνα και Αναύρου, που είχε αποτέλεσμα να καλυφθούν από νερά και λάσπη πολλές περιοχές του Βόλου. Στον Βόλο έγιναν το βράδυ της Τετάρτης 257 διασώσεις πολιτών από την Πυροσβεστική, τον Στρατό και εθελοντικές ομάδες, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έκανε λόγο για «πρωτοφανείς ποσότητες βροχοπτώσεων» ξανά, μέσα σε λίγες ημέρες, και υπογράμμισε ότι «η κλιματική κρίση είναι πλέον εδώ».

Ρεύμα, νερό, συγκοινωνία

Την ίδια ώρα, μεγάλα είναι τα προβλήματα με περιοχές να μην έχουν ακόμη ρεύμα, στην υδροδότηση καθώς και στο οδικό δίκτυο. Αποκομμένος συγκοινωνιακά είναι ο Άνω Βόλος, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, ενώ σε πολλά σημεία της πόλης, η άσφαλτος κόπηκε, σε πολλά σημεία της πόλης, οι δρόμοι γέμισαν λάσπες και φερτά υλικά, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ.
Από τις 7.30 το απόγευμα της Τετάρτης η πόλη βυθίστηκε στο σκοτάδι και δυσκόλευε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες των εκατοντάδων πυροσβεστών να παράσχουν βοήθεια όπου τους καλούσαν, ενώ έχει διακοπεί και πάλι η υδροδότηση της. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου έλαβε πάνω από 1200 κλήσεις σε 24 ώρες για βοήθεια.
Οι μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν ξανά από την υπερχείλιση των χειμάρρων Κραυσίδωνα και Άναυρου, που είχε αποτέλεσμα να καλυφθούν από νερά και λάσπη πολλές περιοχές του Βόλου.
Στον περιφερειακό της πόλης που οδηγεί στα χωριά του Πηλίου (Μακρυνίτσα, Πορταριά) ο ποταμός Άναυρος υπερχείλισε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Τμήματα δρόμων «εξαφανίστηκαν» αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν το οδόστρωμα, διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων. Αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στις όχθες του ποταμού και βρίσκονται θαμμένα σχεδόν ολόκληρα κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών. Στον Δήμο Αλμυρού, τις μεγαλύτερες ζημιές έχει υποστεί η περιοχή του Πτελεού και ειδικότερα σε Άγιο Δημήτριο, Αχίλλειο και Πτελεό.
Η Αγριά Βόλου δέχτηκε την μεγαλύτερη ποσότητα νερού από τον χείμαρρο Ματσάγγο. Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κάτω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου. Αυτοκίνητα βρίσκονται κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών. Σκαπτικά μηχανήματα των ΟΤΑ και ιδιωτών προσπαθούν να απομακρύνουν τα στερεά υλικά που παρέσυραν τα ορμητικά νερά.

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις συντρέχουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και επιχειρούν για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, της Λαμίας και της Εύβοιας σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτική Προστασία. Στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται 881 άτομα προσωπικό μεταξύ των οποίων 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ στη Θεσσαλία, 50 άτομα της Ζ΄ΜΑΚ στις Ροβιές Εύβοιας, 120 άτομα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στη Θεσσαλία, 24 άτομα στη περιοχή της Λαμίας και 17 άτομα στις Ροβιές Εύβοιας. Έως σήμερα έχουν διατεθεί δέκα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και συγκεκριμένα 7 στη Θεσσαλία, ένα στην Λαμία και 2 στις Ροβιές Εύβοιας.
Επίσης, έχουν διατεθεί 43 οχήματα γενικής χρήσης (37 στη Θεσσαλία, πέντε στη Λαμία και 2 στις Ροβιές), τρία ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 68 μηχανήματα έργου, δυο γέφυρες Bailey, δυο γεννήτριες, 71 λέμβοι (46 στη Θεσσαλία, 15 στη Λαμία και δέκα λέμβοι της Ζ’ ΜΑΚ στην Εύβοια), έξι λεωφορεία, ένα όχημα περισυλλογής (Leo Standard), ένα μηχανήματα εξυγίανσης ύδατος και 4 φωτιστικοί πύργοι. Από ιπτάμενα μέσα έχουν διατεθεί έντεκα ελικόπτερα (7 Huey, ένα Chinook στην 110 Πτέρυγα Μάχης και ένα Super Puma, ένα S-70 και ένα ΑΒ-205 στην 111 Πτέρυγα Μάχης). Στο λιμάνι του Βόλου βρίσκεται ένα αρματαγωγό, ενώ σε ετοιμότητα διάθεσης βρίσκονται τα ΚΑΑΥ Πλαταμώνα, Μαλακίου, Λεπτοκαρυάς και το ΚΕΔΑ Σκοτίνας για φιλοξενία πληγέντων.

magnesianews.gr