Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΠΕΜ με το κυβερνητικό κλιμάκιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, εκτός του καθ' ύλην αρμόδιου ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντά, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Αθανάσιος Πετραλιάς, ενώ το κλιμάκιο της ΠΕΜ αποτελούνταν από 8 αγρότες.

Όπως δήλωσε ο κ. Κώστας Τζέλλας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής (ΠΕΜ), εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου: «μας είπαν, όπως ταυτόχρονα ανακοίνωνε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός, για επιπλέον 76 εκατ. ευρώ κονδύλι που θα δοθεί επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου. Αυτό θα γίνει μάλλον με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2022.

Οι αρμόδιοι υπουργοί δεσμεύθηκαν πως θα δοθούν χρήματα για αντιστάθμιση απώλειας παραγωγής σε ροδάκινα, νεκταρίνια, κάστανα, αχλάδια κι άλλα προϊόντα για τα οποία έχει κινηθεί η διαδικασία. Η ενίσχυση αυτή θα είναι αναλόγως των δημοσιονομικών περιθωρίων της χώρας.

Για το βαμβάκι μας είπαν πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Για τις ελιές μας ανέφεραν, πως μελετάται ενίσχυση, όχι όμως για όλες τις κατηγορίες. Όσον αφορά στις χρεώσεις ενέργειας, τονίστηκε, πως θα πέσουν (όπως φαίνεται και από την αγορά το τελευταίο διάστημα), ενώ αν χρειαστεί θα δοθεί και επιδότηση ώστε να πέσει η κιλοβατώρα στα 0,07 που ήταν πριν».

«Θέσαμε στους αρμόδιους υπουργούς αναλυτικά τα αιτήματά μας. Την Τετάρτη θα εκδώσουμε και σχετική ανακοίνωση για να ενημερώσουμε αναλυτικά τον κόσμο για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Μαξίμου. Θεωρώ πως για τις περιπτώσεις και τις περιοχές εκείνες, όπου ο κόσμος βγήκε στο δρόμο και διαμαρτυρήθηκε, υπάρχουν αποτελέσματα», δήλωσε από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Ρίζος Μαρούδας, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των αγροτών.

Oι αγρότες έθεσαν και το ζήτημα των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή, μην παίρνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ χλωμό είναι να δοθούν ενισχύσεις απώλειας εισοδήματος στους αμυγδαλοπαραγωγούς, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες.

agrotypos.gr