Βάσει της νομοθεσίας, οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστα, συνεπώς οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν χωρίς σταυρό προτίμησης.

Μέσα στα παραβάν στα εκλογικά κέντρα δεν θα υπάρχει στυλό. Οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους, καθώς η σειρά προτίμησης έχει καθοριστεί από τα ίδια τα κόμματα.

Οπότε, στην κάλπη ρίχνουμε μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούμε χωρίς να βάλουμε σταυρούς.

Σημειώνεται ότι εκλογές με λίστα γίνονται όταν οι κάλπες απέχουν από τις προηγούμενες λιγότερο από 18 μήνες.

Οι 288 έδρες θα κατανεμηθούν σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική στα κόμματα που συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, ενώ οι υπόλοιπες 12 έδρες προκύπτουν από τη λίστα των κομμάτων με τον τίτλο «ψηφοδέλτιο Επικρατείας».

Συνολικά από τις 300 έδρες οι 3 θα προκύψουν από τους κατοίκους εξωτερικού.

Πού ψηφίζω 

Για να μάθουν οι πολίτες πού ψηφίζουν στις εκλογές της Κυριακής, η διαδικασία είναι ίδια όπως με αυτή του Μαΐου.

Συγκεκριμένα, μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και έχοντας τους κωδικούς Taxisnet οι πολίτες μόλις με μερικά «κλικ», μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν και αν στην δική τους περίπτωση υπάρχει κάποια αλλαγή αναφορικά με τα εκλογικά τμήματα.

Στην σελίδα του υπουργείου εσωτερικών mpp.ypes.gov.gr, είναι αναρτημένοι αναλυτικά οι εκλογικοί κατάλογοι, ενώ αυτό που καλείστε εσείς να συμπληρώσετε είναι τα πεδία:

Επώνυμο,
Όνομα,
Όνομα Πατέρα,
Έτος Γέννησης,
Όνομα Μητέρας (προαιρετικό), ή
μόνο τα πεδία Ε.Ε.Α. και Επώνυμο εφόσον τα γνωρίζετε.

Αμέσως, εμφανίζεται από το σύστημα, το πού ψηφίζετε, αν είστε ετεροδημότης αλλά και ο εκλογικός σας αριθμός, τον οποίο εάν γνωρίζετε μπορείτε να πληκτρολογήσετε αυτόν και μόνο στο αντίστοιχο πεδίο για να μάθετε.

Με πληροφορίες από cnn.gr, tovima.gr