Την αποχώρησή τους από την Εξεταστική Επιτροπή για το δυστύχημα των Τεμπών ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, όλα ξεκίνησαν με αφορμή το αίτημα της αντιπολίτευσης να σταλεί από την Εισαγγελία η σχετική δικογραφία, η οποία ακόμη αναμένεται ενώ τα κόμματα ζήτησαν την κλήτευση κι άλλων μαρτύρων, όπως του κ. Γεννηδούνια και του Υπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου

Η Νέα Δημοκρατία, μέσω των εκπροσώπων της, αρνήθηκε να κάνει δεκτά τα αιτήματα, έχοντας ουσιαστικά αποφασίσει να κλείσει τις διαδικασίες. Μάλιστα, ένταση σημειώθηκε όταν απορρίφθηκε από την πλειοψηφία το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να διαβιβαστεί στον Δικαιοσύνη η κατάθεση στην Επιτροπή, του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ως ύποπτο τέλεσης του αδικήματος της ψευδορκίας, όπως έγινε και με τον νυν Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hellenic Train, Μ. Καποτόρτο.

«Προσπάθεια συγκάλυψης»
Υπό αυτές τις συνθήκες η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποχωρήσει από τις εργασίες της Επιτροπής, κάνοντας λόγο «για απροκάλυπτη μεθόδευση συγκάλυψης». «Στο όνομα τόσο της μνήμης των θυμάτων όσο και της απόδοσης δικαιοσύνης, η θεσμική μας υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα η συνείδησή μας, επιβάλουν την αποχώρησή μας από την Εξεταστική Επιτροπή καταγγέλλοντας αυτήν την απροκάλυπτη προσπάθεια μεθοδευμένης συγκάλυψης», είπε η κυρία Αποστολάκη και προσέθεσε: «Αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε αυτήν τη μεθόδευση. Η πλειοψηφία οδηγεί τη λειτουργία της επιτροπής σε αδιέξοδο και εμείς αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε μεθόδους συγκάλυψης της αλήθειας».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός ξεκαθάρισε ότι «δεν θα συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης, καταγγέλλουμε την προσπάθεια και αποχωρούμε, εφόσον επιμένετε να μην καλέσουμε τους μάρτυρες και δεν λαμβάνουμε την δικογραφία».

Νωρίτερα, ο Βασίλης Κόκκαλης κατήγγειλε ότι η ΝΔ θέλει να ρίξει την αυλαία στην εξεταστική Επιτροπή, χωρίς να έχουν καταθέσει κρίσιμοι μάρτυρες ενώ δεν γνωρίζουν την ποινική δικογραφία.

«Δεν θα συμμετέχουμε σε μια ελλειμματική εξεταστική. Καταγγείλουμε τη συμπεριφορά του προεδρείου. Να σας λυπηθεί ο Θεός και να σας συγχωρέσει», τόνισε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Παύλος Σαράκης.

Νωρίτερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσων Φωτήλας, είχε υπογραμμίσει ότι η Επιτροπή «έκανε το χρέος της». «Είναι σε θέση να βγάλει πόρισμα, έχει συλλέξει στοιχεία. Τη θέλετε ανοιχτή για να κάνουμε εμπόριο πόνου;», αναρωτήθηκε. Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι με ασχήμιες και εξωθεσμικές λειτουργίες η Δημοκρατία πληγώνεται και σήμερα ζήσαμε κάτι που δεν πρέπει να ξαναζήσουμε. «Ο κ. Κόκκαλης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος γιατί προσπάθησε να παγιδέψει όλο τους βουλευτές με διαρροές και εξωθεσμικές κινήσεις», είπε και συνέχισε: « Δεν είμαι σίγουρος πόσους ενδιέφερε η αλήθεια. Δεν ισοπεδώνουμε προσπάθειες. Δεν είμαι σίγουρος πόσοι ήθελαν το σόου και να γίνει η Επιτροπή αρένα. Κι αν εγώ ήμουν σκληρός ήταν γιατί δεν ήθελα να μετατραπεί σε αρένα».

Σημειώνεται ότι το κόμμα Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΚΚΕ παραμένουν στην Εξεταστική.

ethnos.gr