Μπορεί η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 31 Αυγούστου να δίνει έξτρα χρόνο σε όσους θέλουν να «κερδίσουν» ένα μήνα στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος, το τέλος Ιουλίου όμως συνιστά καταληκτική ημερομηνία για μια σειρά άλλων φορολογικών εκκρεμοτήτων.

Όσοι θέλουν να σφραγίσουν την απαλλαγή τους από το τέλος επιτηδεύματος μετά από αύξηση των θέσεων απασχόλησης πέρυσι και δεν έχουν λάβει ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ, πρέπει να υποβάλουν ένσταση το αργότερο σήμερα, ενώ τη Δευτέρα -αν δεν υπάρξουν νέες παρατάσεις- πέφτει η αυλαία της δεύτερης ευκαιρίας για αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων οφειλών και ένταξης σε νέες για τους συνεπείς. Τελειώνει παράλληλα η προθεσμία για διορθώσεις χωρίς πρόστιμα στο Ε9, για δηλώσεις μισθωτηρίων και για την πληρωμή της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικά:

1. Φόρος εισοδήματος. Όσα φυσικά πρόσωπα με χρεωστικό εκκαθαριστικό θέλουν να πληρώσουν εφάπαξ, για να κερδίσουν την έκπτωση 3% πρέπει να πληρώσουν έως τις 31 Ιουλίου. Από 1η Αυγούστου η εφάπαξ πληρωμή δεν δίνει κανένα όφελος, πέραν του ότι -αν υπάρχει ρευστότητα- κλείνει μια εκκρεμότητα η οποία στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να «σέρνεται» μέχρι και τον Φεβρουάριο. Αν δεν υπάρχει περιθώριο εφάπαξ εξόφλησης αλλά ούτε και διάθεση πληρωμής της πρώτης δόσης τον Ιούλιο, η υποχρέωση μπορεί να περιμένει χωρίς προσαυξήσεις έως το τέλος Αυγούστου, αλλά τότε η δόση θα είναι διπλή.

2. Ε9. Στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως τις 31 Ιουλίου, διορθώσεις στο Ε9 γίνονται χωρίς ποινές. Θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και τυχόν έξτρα φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί σε μηνιαίες καταβολές, όχι μικρότερες από 10 ευρώ, έως το τέλος Φεβρουαρίου.

3. Μισθωτήρια. Στην περίπτωση που η συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει την ημερομηνία λύσης μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023. Εάν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ και ο ιδιοκτήτης κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει. Η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της σε Κωστή Χατζηδάκη, Χάρη Θεοχάρη και Γιώργο Πιτσιλή ζητά παράταση της προθεσμίας έως 31 Δεκεμβρίου 2023.

4. Ρυθμίσεις οφειλών. Τη Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία για ένταξη οφειλών στις ρυθμίσεις των 36, 72 και 120 δόσεων. Την 1η Αυγούστου οι πλατφόρμες των ρυθμίσεων θα κλείσουν καθώς, όπως έχει ξεκαθαρίσει το οικονομικό επιτελείο, δεν θα δοθεί καμία παράταση στην υποβολή αιτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλέτες που θα έχουν γυρίσει την πλάτη στις ρυθμίσεις, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, ενοικίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Για τους οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ (έκαστος) υπάρχει η απειλή διαπόμπευσης με τις λίστες που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 4 Αυγούστου.

5. ΕΝΦΙΑ. Η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ -χωρίς προσαύξηση- πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Ιουλίου.

euro2day.gr