Ο Ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν περίπου 450 στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την περασμένη ημέρα.

Οι στόχοι περιελάμβαναν κέντρα διοίκησης της Χαμάς, θέσεις παρατήρησης και θέσεις εκτόξευσης κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων.

Ο στρατός επέκτεινε επίσης τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, με πρόσθετες δυνάμεις να εισέρχονται στην περιοχή.

«Στη διάρκεια της νύχτας (του Σαββάτου προς σήμερα Κυριακή) αυξήσαμε τον αριθμό των δυνάμεων του στρατού που εισέρχονται στην Λωρίδα της Γάζας και αυτές εντάχθηκαν σε αυτές που πολεμούν ήδη εκεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι. «Αυξάνουμε σταδιακά τις χερσαίες επιχειρήσεις και το εύρος των δυνάμεών μας μέσα στη Λωρίδα της Γάζας» διευκρίνισε.

Χθες άλλωστε ο Μπ. Νετανιάχου προειδοποίησε ότι ο πόλεμος θα είναι «μακρύς και σκληρός και είμαστε έτοιμοι. Είναι ο δεύτερος Πόλεμος της Ανεξαρτησίας μας. Θα αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε την πατρίδα. Θα πολεμήσουμε και δεν θα αποσυρθούμε».

Συνέχισε σημειώνοντας: «Πάντα λέγαμε «Ποτέ ξανά». Ποτέ ξανά είναι τώρα.

Ζητά απομάκρυνση αμάχων, υπόσχεται βοήθεια

Το Ισραήλ θέλει να «αυξήσει τον επείγοντα χαρακτήρα» της προειδοποίησής του προς τους πολίτες της Γάζας στο βόρειο τμήμα των Παλαιστινίων να μετακινηθούν νότια, καθώς ο στρατός «προχωρά στην επόμενη φάση» του πολέμου με την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα και «επεκτείνει επιχειρήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Daniel Hagari σε ένα αγγλόφωνο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο προφίλ των Ισραηλινών Άμυνας στο Twitter.

«Οι άμαχοι στη βόρεια Γάζα, στην πόλη της Γάζας θα πρέπει προσωρινά να μετακινηθούν νότια της Γάζας σε μια ασφαλέστερη περιοχή, όπου μπορούν να λαμβάνουν νερό, τρόφιμα και φάρμακα», λέει ο Χαγκάρι.

Προσθέτει ότι αύριο (τη Δευτέρα), «οι ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα, με επικεφαλής την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα επεκταθούν», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. «Το Ισραήλ βρίσκεται σε έναν πόλεμο που δεν ξεκίνησε και δεν επιδίωξε», είπε ο Hagari. Ο αγώνας του Ισραήλ είναι «με τη Χαμάς, όχι με τον λαό της Γάζας».

«Η Χαμάς χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες. Η Χαμάς επιχειρούσε μέσα και κάτω από κτίρια πολιτών, ακριβώς επειδή γνωρίζει ότι ο Ισραηλινός Στρατός κάνει διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και αμάχων», λέει.

Τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Εντολή εκκένωσης του νοσοκομείου Αλ Κουντς

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε προειδοποιήσεις από τις ισραηλινές αρχές να εκκενώσει αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κουντς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Από σήμερα το πρωί, υπήρχαν επιδρομές σε απόσταση 50 μέτρων από το νοσοκομείο», προσθέτει σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο Facebook η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Γκουτέρες: Ολο και πιο απελπιστική η κατάσταση στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα για μια «όλο και πιο απελπιστική» κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας τη λύπη του που το Ισραήλ «ενέτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις» εκεί.

«Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται όλο και πιο απελπιστική από ώρα σε ώρα. Λυπάμαι που αντί για μια αναγκαία απαραίτητη ανθρωπιστική παύση, που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ ενέτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις», σημείωσε ο Γκουτέρες στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ.

Σταδιακή αποκατάσταση τηλεπικοινωνιών

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως οι τηλεπικοινωνίες –οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο– έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται σταδιακά στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς έχει μπει πλέον στην 23η ημέρα του.

Οι όμηροι

Οι προσπάθειες για την απελευθέρωση τουλάχιστον 200 ομήρων που κρατά η Χαμάς θα συνεχιστούν, δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Έτοιμη για άμεση ανταλλαγή με κρατούμενους Παλαιστίνιους εμφανίστηκε η Χαμάς, προσθέτοντας ότι η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ απέτυχε, ενώ το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για πάνω από 8.000 νεκρούς οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά, από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών. 

Μεγάλες διαδηλώσεις

Πολλές χώρες του Κόλπου προειδοποίησαν το Ισραήλ να μην επιχειρήσει νέα χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της περιοχής. 

Εξάλλου, πολλές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων έγιναν χθες Σάββατο 28/10 σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή. Μαζική ήταν η διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε εκ νέου κατά του Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Αντιδρώντας, το Τελ Αβίβ απέσυρε όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία.

Ερυθρός Σταυρός: Ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχτεί αυτό που συμβαίνει

«Ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχθεί» αυτό που εκτυλίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε χθες Σάββατο η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, η Μιριάνα Σπόλιαριτς, καλώντας όλα τα μέρη να προχωρήσουν άμεσα σε «αποκλιμάκωση».

«Είναι απαράδεκτο το ότι οι άμαχοι δεν έχουν καμιά ασφαλή τοποθεσία να πάνε στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω μαζικών βομβαρδισμών, ενώ με τη στρατιωτική πολιορκία που επιβάλλεται, δεν είναι εφικτή καμιά επαρκής ανθρωπιστική αντίδραση. Πρόκειται για καταστροφική αποτυχία, που ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχθεί», τόνισε η κυρία Σπόλιαριτς, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της ΔΕΕΣ στη Γενεύη.

Επανέλαβε την έκκληση που έχει απευθύνει επανειλημμένα να «απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι όμηροι». Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πήρε 230 ομήρους στην άνευ προηγουμένου επίθεσή του στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου. Άλλοι 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ, Financial Times, Israel Times, Bloomberg, Reuters