Αντιμέτωποι με την ακρίβεια είναι οι καταναλωτές βλέποντας νέες αυξήσεις στα ράφια του σούπερ μάρκετ, μέσα σε τρεις μήνες, παρά τα μέτρα για την ακρίβεια ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το κόστος στο σαρακοστιανό τραπέζι.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα κατέχει αρνητικές πρωτιές στον πληθωρισμό τροφίμων σε επίπεδο ευρωζώνης, καθώς οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ «τραβούν» την ανηφόρα.

Σημαντικές αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης

Η καθημερινή μάχη των καταναλωτών με την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης δεν έχει τέλος καθώς εξακολουθούν να καταγράφονται ανατιμήσεις στα τρόφιμα.

Σε έρευνα του OPEN και της Χρύσας Φώσκολου σε σούπερ μάρκετ από τις 28 Νοεμβρίου 2023 μέχρι τις 2 Μαρτίου 2024 παρατηρήθηκαν στα παρακάτω τρόφιμα οι εξής σημαντικές αυξήσεις:

Αλεύρι για όλε στις χρήσεις: από 1,29 ευρώ στο 1,70 ευρώ
Χυμός πορτοκάλι 1λίτρο: από 2,60 ευρώ στα 3,28 ευρώ
Ρύζι νυχάκι 500γρ: από 2,15 ευρώ στα 2,19 ευρώ
εξάδα αυγά: από 3,08 στα 3,65 ευρώ
Φέτα συσκευασμένη 400 gr: από 5,65 ευρώ στα 6,85 ευρώ
Καφές φίλτρου: από 5,65 ευρώ στα 7,80 ευρώ

Αυξημένο κατά 10% το σαρακοστιανό τραπέζι

Λίγες μέρες πριν το σαρακοστιανό τραπέζι τα περισσότερα προϊόντα που καταναλώνουμε είναι εισαγόμενα από χώρες της Ασίας. Με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα να εκτοξεύει το μεταφορικό κόστος και να συμπαρασύρει τις τιμές των θαλασσινών κατά 10%.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης μιλώντας στο OPEN ανέφερε: «Όλα αυτά τα εμπορεύματα χρησιμοποιούν τη διώρυγα του Σουέζ για να έρθουν στη χώρα μας. Οπότε περιμένουμε κάποιες αυξήσεις λόγω των καθυστερήσεων. Κάτι το οποίο δυστυχώς μας ανησυχεί ιδιαιτέρως είναι οι αυξήσεις σε μια περίοδο ακρίβειας. Αυτή την στιγμή αν μπορούσαμε να κοστολογήσουμε αυτές τις εισαγωγές από αυτές τις χώρες θα τις κοστολογούσαμε τουλάχιστον 10% ακριβότερα».

Μητσοτάκης: Η μάχη με την ακρίβεια δεν θα σταματήσει

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας και τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση τονίζοντας ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί».

«Τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και καταγράφουμε μείωση των αρχικών τιμών σε παραπάνω από 4.000 προϊόντα, που σημαίνει ότι και οι τελικές τιμές θα κινηθούν πιο χαμηλά» ανέφερε σχετικά και συνέχισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας: «Η μάχη με την ακρίβεια δεν θα σταματήσει εδώ, θα συνεχίσουμε να παίρνουμε κάθε πρόσφορο μέτρο, διορθώνοντας τις στρεβλώσεις στους μηχανισμούς διαμόρφωσης των τιμών και εντείνοντας τους ελέγχους στην αγορά πάντα προς όφελος του καταναλωτή και του ανταγωνισμού».

ethnos.gr