Τσουχτερά πρόστιμα τα οποία ανέρχονται συνολικά στις 225.000 ευρώ, επέβαλε η Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησία το 2023 για μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας. Οι επιθεωρητές εργασίας πραγματοποίησαν εκατοντάδες ελέγχους δίνοντας έμφαση στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και όπου εντόπισαν παράβαση, επέβαλαν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Διαπίστωσαν, δυστυχώς, ότι σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνονται ελλιπή μέτρα κατά την εκτέλεση εργασιών, αν και ο επαρκής εξοπλισμός και τα μέσα ατομικής προστασίας μπορούν να αποτρέψουν τα χειρότερα, όταν παρουσιαστεί κίνδυνος.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση μετά και την αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας. Ο απολογισμός των εργατικών ατυχημάτων το 2023 είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με του 2022. Όμως, ο αριθμός των εργατικών δυστυχημάτων προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση.

Τα στατιστικά στοιχεία

Συγκεκριμένα, από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 94 εργατικά ατυχήματα στον νομό, εκ των οποίων τα 8 ήταν τροχαία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας. Επιπλέον, συνέβησαν τρία εργατικά δυστυχήματα, τα οποία σόκαραν τον Βόλο και τη Μαγνησία και προκάλεσαν την Εισαγγελία Βόλου να παρέμβει με τις έρευνες για τις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια των θανατηφόρων να είναι υπό πλήρη εξέλιξη.

Συνολικά, τα ατυχήματα στους χώρους εργασίας με ελαφρύ, σοβαρό ή θανάσιμο τραυματισμό (97) είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι (98), σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Η πλειοψηφία τους αφορά μικρούς τραυματισμούς κατά την ώρα εργασίας όπως ένα διάστρεμμα, μία αιμορραγία από κόψιμο δαχτύλου, τραυματισμούς ακροδαχτύλων.

Ομως, το 2023 καταγράφεται μεγάλος αριθμός θυμάτων από εργατικά δυστυχήματα, γεγονός που προκαλεί εντύπωση. Ο νομός θρήνησε την απώλεια τριών εργαζομένων των οποίων οι οικογένειές τυλίχτηκαν σε βαρύ πένθος από τη μία στιγμή στην άλλη.

Το 2022 δεν είχαμε θανάσιμο τραυματισμό σε χώρο εργασίας. Στο παρελθόν υπήρχαν πολλά χρόνια που οι ετήσιοι απολογισμοί κατέγραφαν μηδενικά εργατικά δυστυχήματα. Ένα ή δύο θανατηφόρα ατυχήματα σε χώρους εργασίας τον χρόνο -πόσο μάλλον τρία που είχαμε φέτος- θεωρούνται πολλά για τα δεδομένα της Μαγνησίας.

Οι έλεγχοι

Οι επιθεωρητές εργασίας πραγματοποίησαν 600 ελέγχους και βεβαίωσαν πληθώρα παραβάσεων για έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Μη επαρκείς εξοπλισμοί, ελλιπή κινούμενα μέρη εξοπλισμών εργασίας χωρίς προστατευτικά καλύμματα, εργασίες χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, είναι μερικές από τις παραβάσεις που βεβαιώνονται.

Η προϊσταμένη της Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας Μάγδα Ηλιδάκη λέει ότι «θα πρέπει όλοι οι εργοδότες να τηρούν τα μέτρα ασφάλειας και υγείας για τους εργαζόμενους και να υπακούν τις υποδείξεις των τεχνικών ασφαλείας. Οι επιχειρήσεις να εφαρμόζουν σύστημα για τη διαχείρισης της ασφάλειας με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και για τα στελέχη και για τους εργαζομένους.

Στο πλαίσιο της εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου είναι υποχρεωμένες όλες οι επιχειρήσεις -ιδιαίτερα οι μεγάλες- να έχουν αυτό το σχέδιο και να το εφαρμόζουν σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Η Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας φροντίζει να είναι δίπλα στους εργαζόμενους και συμβουλευτική απέναντι στους εργοδότες. Όμως, σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας εφαρμόζει τον νόμο που προβλέπει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Δεν θέλουμε άλλα θανατηφόρα ατυχήματα και άλλα σοβαρά ατυχήματα», είναι το μήνυμα που στέλνει.

Οι 165 έλεγχοι ήταν σε οικοδομές και τεχνικά έργα. Οι έλεγχοι αυτοί θα ενταχθούν το επόμενο διάστημα λόγω της αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας. «Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα ασφαλείας κατά την εκτέλεση των τεχνικών έργων. Κυρίως απαιτείται να τηρείται πιστά η εργατική νομοθεσία κατά την εκτέλεση εργασιών που γίνονται σε ύψος, σε σκαλωσιές και σε δάπεδα εργασίας που βρίσκονται σε ύψος», σημειώνει η κα Ηλιδάκη.

Επισημαίνεται, ότι ο νόμος 3850/2010 προβλέπει ότι ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.

Συνεχής ενημέρωση

Με στόχο την επαρκή πληροφόρηση των πολιτών σε θέματα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων η Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας συμμετέχει σε εκδηλώσεις και πραγματοποιεί παρεμβάσεις ενημερωτικού περιεχομένου. Στο πλαίσιο αυτό πήρε μέρος σε εκδήλωση για τις φυσικές καταστροφές. Επίσης, πραγματοποίησε ενημερωτική δράση στο ΕΠΑΛ Αγριάς. Πάντοτε οι επιθεωρητές είναι ανοιχτοί απέναντι σε οποιονδήποτε εργοδότη ή εργαζόμενο ζητά απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα. Παρέχουν συνεχή ενημέρωση είτε τηλεφωνικώς είτε σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Οι καταγγελίες

Αύξηση παρουσιάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 οι καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων ασφαλείς και υγείας που έγιναν στην Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας. Συνολικά οι επιθεωρητές δέχτηκαν 20 καταγγελίες από εργαζόμενους, ενώ πέρυσι 12.

Σε κάποιες από αυτές προέκυψε από το περιεχόμενο ότι το αντικείμενο παρέμβασης δεν ήταν αρμοδιότητας της Επιθεώρησης Εργασίας Μαγνησίας, άλλες αφορούσαν πράγματι σε παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίες, μερικές ήταν σοβαρές.

Γενική διαπίστωση είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν φοβούνται να καταγγείλουν μία παράβαση, καθώς η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα να το πράξουν όχι μόνο επώνυμα αλλά και ανώνυμα.

Συγκεκριμένα, η καταγγελία μπορεί να είναι επώνυμη ή ανώνυμη και δύναται να υποβληθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας με κάθε πρόσφορο τρόπο π.χ. φυσική παρουσία σε τοπικό Τμήμα, έγγραφη καταγγελία, τηλεφωνικά μέσω του τοπικού ΤΕΑΥΕ ή της γραμμής 1555 και μέσω της ψηφιακής πύλης της Επιθεώρησης Εργασίας hli.gov.gr, είτε από εγγεγραμμένους χρήστες είτε χωρίς να απαιτείται εγγραφή κλπ.

Η καταγγελία, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι σαφής και συγκεκριμένη π.χ. ποιον τόπο εργασίας/υποκατάστημα αφορά, σαφώς προσδιορισμένη ως προς την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγείας, ώστε να είναι αποτελεσματική η διερεύνηση των καταγγελλόμενων θεμάτων.

Οι οδηγίες για τη ψηφιακή υποβολή καταγγελίας μέσω της ψηφιακής πύλης hli.gov.gr παρατίθενται μέσω των ακόλουθων συνδέσμων:

https://www.hli.gov.gr/odigies-ilektronikon-ypiresion/asfaleia-kai-ygeia-ilektronikes-ypiresies/eponymi-katangelia-2.

taxydromos.gr