Συμφωνία για συνεννόηση των κομμάτων τους ώστε “να πέσει άπλετο φως” στην υπόθεση των υποκλοπών και στην τραγωδία των Τεμπών, ήταν το πρώτο αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαν ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης το απόγευμα στη Βουλή.

Η συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προβλήθηκε μεν από την Χ. Τρικούπη ως εθιμοτυπική, λόγω της πρόσφατης εκλογής του, ωστόσο η 75λεπτη διάρκειά της έδειξε ότι υπήρξε κοινό έδαφος συζήτησης.

Το στίγμα μάλιστα έδωσε ο αστεϊσμός ανάμεσά τους από τα πρώτα δευτερόλεπτα, όταν ο κ. Κασσελάκης παρατήρησε “ο δικός σου καναπές είναι πιο άνετος” (από του κ. Μητσοτάκη) για να απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης: “ναι, γιατί είναι πράσινος”.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι δύο αρχηγοί συζήτησαν για την οικονομία, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα ζητήματα του κράτους δικαίου, της ενίσχυσης των ανεξάρτητων αρχών και τις εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Και οι δύο επισήμαναν την αιφνίδια αλλαγή της σύνθεσης της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) με τρόπο που δεν τηρήθηκε το Σύνταγμα, δηλαδή με εξασφάλιση πλειοψηφίας 3/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. (σ.σ. το “κλάσμα” όριζε πλειοψηφία 17 μελών αλλά η πλειοψηφία ΝΔ-Ελληνικής Λύσης εξασφάλισε 16 μέλη).

Επ΄αυτού, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε γνωστό ότι το κόμμα του “θα αναλάβει πρωτοβουλίες” ακριβώς επειδή δεν τηρήθηκε η πλειοψηφία των 3/5.

Ο κ. Ανδρουλάκης, επιπλέον, ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την επικείμενη κατάθεση, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αιτήματος σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Επαφές και στις Βρυξέλλες

Στις σύντομες δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα το μεσημέρι με τους προέδρους της ΑΔΑΕ και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων.

“Τα (νέα) στοιχεία κατατείνουν σε ενιαίο κέντρο παρακολούθησης Predator και ΕΥΠ, γι΄αυτό έγινε βιαστικά η αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΡ με συνεργασία του κ. Μητσοτάκη και της ακροδεξιάς του κ. Βελόπουλου”, είπε.

Και δεσμεύθηκε ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα εξαντλήσουν κάθε θεσμική και πολιτική προσπάθεια ώστε αφενός να είναι πραγματικά ανεξάρτητες οι Ανεξάρτητες Αρχές και, αφετέρου, να πέσει φως στην υπόθεση των υποκλοπών.

“Δεν μπορεί η κυβέρνηση να απαντά αλαζονικά ‘πήραμε 41%’”, τόνισε.

Σ΄αυτό το πλαίσιο ο κ. Κασσελάκης θα αναχωρήσει αύριο για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει σημαντικές συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες.

euro2day.gr