Τη διαδρομή των χρήματος και συγκεκριμένα 462 εκατ. ευρώ αναζητά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με τα οποία αγοράσθηκαν με μετρητά 42.613 ακίνητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας myPROPERTY, το Μάρτιο του 2021, σχεδόν μία στις τέσσερις μεταβιβάσεις έγιναν με μετρητά.

Συγκεκριμένα έχουν καταχωριστεί 42.613 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και ανέρχεται στα 462.493.710,3 ευρώ. Επιπλέον έχουν εντοπιστεί 41.741 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε εν μέρει με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα 2,98 δις. ευρώ (το ποσό είναι το συνολικό για τις δηλώσεις αυτές, διότι δεν καταχωρείται διακριτά το ποσό που καταβάλλεται με μετρητά). 

Με ειδικές διασταυρώσεις και ελέγχους θα διερευνηθεί εάν τα χρήματα με τα οποία αγοράσθηκαν κατοικίες και οικόπεδα με μετρητά είναι δηλωμένα στις φορολογικές δηλώσεις των αγοραστών ή εάν πρόκειται για ξέπλυμα χρήματος ή αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής. Οι εφοριακοί θα προχωρήσουν στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών καθώς πρέπει να διαπιστωθεί εάν τα χρήματα υπήρχαν κάποια στιγμή στο λογαριασμό του αγοραστή, ενώ θα ελεγχθούν τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει από μισθούς, επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, πωλήσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, γονικές παροχές και δωρεών χρημάτων. 

Στην περίπτωση που δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα και ότι όλα έχουν γίνει σύννομα η υπόθεση θα κλείνει. Εφόσον διαπιστωθούν αποκλίσεις θα πληρώσουν φόρο με συντελεστή 33% που θα επιβληθεί στο αδικαιολόγητο ποσό, το οποίο θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας. Παράλληλα, θα ενημερωθεί και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες η οποία θα ξεκινήσει νέα έρευνα. 

Οι έλεγχοι στα ακίνητα δεν σταματούν όμως εδώ. Οι φορολογικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει τον έλεγχο 2.500  παλαιών υποθέσεωνμεταβιβάσεων ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών καθώς και σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες.

Πρόκειται για υποθέσεις του 2017 για τις οποίες στις 31 Δεκεμβρίου 2023 λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου και αφορούν ακίνητα εκτός των αντικειμενικών αξιών,  μη αποδοχή από τον φορολογούμενο της προεκτίμησης προσωρινής αξία της Δ.Ο.Υ., διαφορές δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης που υπερβαίνουν το 30% ή η αξία της προεκτίμησης είναι πάνω από 100.000 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις  ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο, τιμή τού ακινήτου. Επίσης ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, λόγω πρώτης κατοικίας.

Στις εκκρεμείς υποθέσεις κληρονομιών ελέγχεται η απαλλαγή από το φόρο κληρονομιάς και συγκεκριμένα  εάν η αξία του ακινήτου ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο.  Σημειώνεται ότι η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. 

capital.gr (Προκόπης Χατζηνικολάου)