Στις 33.000 ανέρχονται πλέον οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη, εκ των οποίων οι μισές θεωρούνται ανελαστικές.

Στη λίστα με τα «στοκ» που συνεχώς μικραίνει, όμως, πρέπει να προστεθούν και οι 45.000 επικουρικές και εφάπαξ. Βέβαια, ενώ τα εφάπαξ βαίνουν συνεχώς μειούμενα, υπάρχουν περίπου 4.500 που δεν μπορούν να αποδοθούν ενώ έχουν εκδοθεί, γιατί οι δικαιούχοι τους έχουν οφειλές στο δημόσιο.

Βέβαια, υπάρχουν ακόμη «τρύπες» στο σύστημα, όχι μόνο όσον αφορά τις λεγόμενες «διεθνείς συντάξεις», όπου εμπλέκονται και ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού, αλλά και αναφορικά με τις λεγόμενες «συντάξεις παράλληλης ασφάλισης», όπου οι δικαιούχοι έχουν λάβει ένα μέρος από την οριστική σύνταξη που δικαιούνται και μένει να υπολογιστεί η παράλληλη απασχόλησή τους προκειμένου να συμπληρωθεί το ποσό. Οι διαδικασίες για αυτήν την τελευταία κατηγορία δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από το Φθινόπωρο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή οι υπηρεσίες συντάξεων του φορέα συνεχίζουν με ταχύς ρυθμούς τις απονομές, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις (πλην ανελαστικών και διεθνών) να ανέρχονται στις 32.808. Από αυτές, 16.425 είναι οι λεγόμενες ανελαστικές που κατ’ ουσίαν πρόκειται για συνταξιοδοτικές υποθέσεις, εν δυνάμει απορριπτικές, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις απονομής για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται με ελλιπή στοιχεία (απουσία ιατρικών γνωματεύσεων ΚΕΠΑ), οφειλές που δεν έχουν διευθετηθεί, ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες, μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος κ.ά

Στις 16.383 έχουν περιοριστεί οι διεθνείς εκκρεμείς συντάξεις, για τις οποίες όμως εμπλέκονται πολλοί φορείς του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να μην είναι «στο χέρι» του ΕΦΚΑ η γρήγορη απονομή τους. Σύμφωνα με τον κ. Δουφεξή, και σε αυτόν τον τομέα έχουν γίνει βήματα καθώς με τη διασύνδεση του ΕΦΚΑ με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Πληροφοριών για την Κοινωνική Ασφάλιση (EESSI) έχουν απλουστευθεί οι διαδικασίες αλληλογραφίας μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων, με άμεσο αποτέλεσμα τη σύντμηση του χρόνου απονομής.

Στον τομέα των επικουρικών συντάξεων, το στοκ που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο ανέρχεται πλέον στις 40.000, ενώ μόλις τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν έξτρα 3.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Να σημειωθεί ότι για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης ισχύει ως ανελαστικός κανόνας ότι προηγουμένως πρέπει να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Συνεπώς, με τον μηδενισμό των αιτήσεων των κύριων συντάξεων γίνεται εφικτό να «ξεμπλοκάρει» σχεδόν το σύνολο των επικουρικών συντάξεων. Επιπλέον, έχει ήδη θεσμοθετηθεί προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

Κατά την περίπτωση που ο εισηγητής δεν έχει εκδώσει την επικουρική σύνταξη λόγω ελλιπών στοιχείων μέσα στον οριζόμενο από τον νόμο χρόνο, δηλαδή εντός τριμήνου, τότε η επικουρική σύνταξη εκδίδεται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία στο σύστημα και τα στοιχεία που προσκόμισε ο πολίτης κατά την υποβολή της αίτησης. Πρόκειται για την ενεργοποίηση της fast track διαδικασίας ή των συντάξεων «εμπιστοσύνης».

Τέλος, όσον αφορά τα εκκρεμεί εφάπαξ, σύμφωνα με τον κ. Δουφεξή έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, με 4.584 να μην μπορούν να αποδοθούν, καθώς οι δικαιούχοι τους έχουν οφειλές στο Δημόσιο και δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα αν δεν ρυθμίσουν την οφειλή τους ή εάν δεν την εξοφλήσουν μετρητοίς. Μάλιστα, βάσει του τελευταίου νόμου Χατζηδάκη, τα νέα εφάπαξ θα πρέπει να εκδίδονται σε διάστημα έξι μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

euro2day.gr