Τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον αγώνα που ξεκίνησε, προκειμένου να αποζημιωθούν για την απώλεια παραγωγής λόγω της κλιματικής κρίσης, ζήτησε από τον Κώστα Αγοραστό, η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ροδιού «Αφροδίτη».

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γεώργιος Μπιτσαράς, συνοδευόμενος από τα μέλη της διοίκησης Νίκο Καψάλη, Βασίλη Μπατσίλα, ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό για την φετινή απώλεια παραγωγής στα ρόδια του νομού Λάρισας «καθώς λόγω έντονων και συνεχόμενων βροχοπτώσεων και χαμηλών θερμοκρασιών κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, έχει παρατηρηθεί μεγάλη ζημιά στην καρπόδεση των φρούτων. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική πτώση των άνθεων και μετέπειτα την μεγάλη απώλεια παραγωγής, η οποία εκτιμάται από 70%-90%.  Τονίστηκε δε ότι οποιαδήποτε ανθοφορία προκύψει σε μεταγενέστερο χρόνο, θα αποδώσει καρπούς μη εμπορεύσιμους, λόγω μικρού κύκλου ζωής των εν λόγω φρούτων.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συμπεριλάβουμε ότι τα έξοδα της συγκεκριμένης καλλιέργειας πραγματοποιήθηκαν σε ποσοστό 80% παρά την απουσία παραγωγής και δεδομένου ότι το κόστος άρδευσης έχει αυξηθεί 150%, το κόστος των γεωργικών εφοδίων και των καυσίμων είναι επίσης αυξημένα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη (σύμφωνα με τα στοιχεία των οργανώσεων παραγωγών και του συνεταιρισμού “Αφροδίτη”). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε μια καταστροφική χρονιά για τους ροδοπαραγωγούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Οι παραγωγοί ζήτησαν τη στήριξη της Περιφέρειας στο αίτημα που υπέβαλε ο Συνεταιρισμός προς τον ΕΛΓΑ Λάρισας για επιτόπιο έλεγχο και την εξεύρεση των απαιτούμενων κονδυλίων για δίκαιη και ανάλογη της ζημιάς αποζημίωση των παραγωγών.

Υπενθύμισαν πως τα τελευταία χρόνια, η εν λόγω καλλιέργεια δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από την κλιματική αλλαγή που έχει επέλθει στη χώρα μας, σε συνδυασμό με το μη ενημερωμένο σύστημα του ΕΛΓΑ για την απώλεια παραγωγής του ροδιού. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την εγκατάλειψή της από μεγάλη μερίδα παραγωγών, πράγμα το οποίο δεν βοηθά ούτε την τοπική κοινωνία, ούτε καν τον συνεταιρισμό «Αφροδίτη» για την οποία είναι η κύρια ασχολία της.

Ο κ. Αγοραστός άκουσέ με προσοχή τα αιτήματα των παραγωγών ροδιού και δεσμεύτηκε να μεταφέρει το σχετικό αίτημα, τόσο στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο.