Στην επόμενη φάση εισέρχεται το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», μετά και τη λήξη της προθεσμίας για τις αιτήσεις συμμετοχής. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 320.000, ενώ αγορά και στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν τις 350.000, αρκετά πάνω από τους δυνητικούς 120.000 δικαιούχους που μπορεί να καλύψει ο αρχικός προϋπολογισμός των 100 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι μπορεί να φτάσουν και τις 500.000 ενδιαφερόμενους.

Αναφορικά με τη διαδικασία θα ακολουθήσει μία εβδομάδα για τυχόν ενστάσεις και κατόπιν από τις αρχές Ιουλίου αναμένεται η έναρξη της εξαργύρωσης των κουπονιών και των εγκαταστάσεων. Χρονικά υπάρχει σχετική πίεση διότι το πρόγραμμα καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν χρονικό ορίζοντα εκταμίευσης τις 30/11/2023, οπότε και πρέπει να διατεθεί εξ ολοκλήρου το πόσο των 100 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που κάποιος δεν ολοκληρώσει την εξαργύρωση εντός των 30 ημερών, πρέπει την επομένη να προχωρήσει εκ νέου σε δέσμευση της επιταγής.

Από κει και πέρα η κορύφωση στις εγκαταστάσεις υπολογίζονται το φθινόπωρο δεδομένου και των καλοκαιρινών διακοπών. Υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν εγκατασταθεί πάνω από 3.000 ηλιακοί θερμοσίφωνες με την αντίστοιχη απόσυρση ανακύκλωσης των ηλεκτρικών θερμοσιφώνων. Εκτιμάται ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για εγκατάσταση 400-500 ηλιακών θερμοσιφώνων την ημέρα, από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθούν πλήρως οι πιστοποιημένοι τεχνικοί που φτάνουν περίπου τους 10.000.

Οι επιχειρήσεις

Από την πλευρά των επιχειρήσεων τονίζεται πως υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα (ηλιακοί θερμοσίφωνες) για να καλύψουν άμεσα μέχρι και το 80% της αυξανόμενης ζήτησης λόγω προγράμματος. Σημειώνουν πως η αγορά εδώ και δύο μήνες που ξεκίνησε η συζήτηση για το επιδοτούμενο πρόγραμμα και μέχρι τώρα έχει ουσιαστικά φρενάρει τις πωλήσεις της και περιμένει να τρέξει εκ νέου με την έναρξη της υλοποίησης της δράσης «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και την αναζωπύρωση της κατανάλωσης. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Ήδη οι εταιρείες παραγωγής και διάθεσης ηλιακών θερμοσιφώνων έχουν μπει στη διαδικασία των δεσμευτικών παραγγελιών.

Στη δράση συμμετέχουν και τα ηλεκτρονικά καταστήματα, δεν τίθεται διάκριση με βάση το κανάλι πώλησης. Η πώληση μπορεί να γίνει μέσω φυσικού ή ηλεκτρονικού καταστήματος ή ακόμα μέσω τηλεφώνου. Τονίζεται πάντως ότι θα ανταποκριθούν στη ζήτηση εκείνοι που από τη χονδρική και τη λιανική θα έχουν άμεσα διαθέσιμο προϊόν με τη δυνατότητα παράλληλης παροχής τεχνικής κάλυψης για τις εγκαταστάσεις. Για αυτό το λόγο η επιδότηση χωρίστηκε σε δύο μέρη. Ειδικότερα, κάθε ωφελούμενος του οποίου η αίτηση εγκρίνεται, λαμβάνει δύο επιταγές, η πρώτη αφορά την επιδότηση αγοράς του προϊόντος, η δεύτερη την επιδότηση των συμπληρωματικών υπηρεσιών (εγκατάσταση).

Όπως τονίζουν στη «Ν» άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά, η μεγάλη ζήτηση για το πρόγραμμα αποτελεί παρακαταθήκη και για τις επιχειρήσεις και για την πολιτεία διότι επιβεβαιώνει την ανάγκη των καταναλωτών να ακολουθήσουν καλύτερες ενεργειακές λύσεις για την κάλυψη των αναγκών τους, όπως είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας, με την οικονομική βοήθεια ωστόσο που προσφέρει η επιδότηση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα κάθε ωφελούμενος υποχρεούται να παραδώσει στο κατάστημα τον προς ανακύκλωση παλαιό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Ο ωφελούμενος παραδίδει τον παλαιό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα σε συνεργείο ή σε συνεργάτη του εμπόρου λιανικής, που τον παραλαμβάνει από την οικία του. Η ανακύκλωση γίνεται με ευθύνη του εμπόρου που κάνει την πώληση του νέου ηλιακού. Θεωρούν λοιπόν οι άνθρωποι της αγοράς πως η δράση θα ήταν καλό να επιμηκυνθεί για την κάλυψη του αυξανόμενου ενδιαφέροντος που συνδυάζει οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια εφόσον βέβαια εξευρεθούν και τα απαιτούμενα κονδύλια.

naftemporiki.gr