Χωρίς σταγόνα νερού ακόμη και σε χαμηλούς ορόφους πολυκατοικιών μένουν κάθε βράδυ και μέχρι το πρωί νοικοκυριά στον Βόλο. Κάτοικοι αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους και οι διαμαρτυρίες είναι καθημερινές στο τηλεφωνικό κέντρο βλαβών της ΔΕΥΑΜΒ.

Πολίτες ακόμη και σήμερα, σχεδόν ένα μήνα μετά και τη δεύτερη καταστροφική πλημμύρα αναγκάζονται να μαζεύουν νερό σε λεκάνες και κουβάδες για να εξυπηρετήσουν ανάγκες τους μετά τις 10 το βράδυ και μέχρι τις 7 το πρωί της επομένης. Για σχεδόν εννέα ώρες, η πίεση στο δίκτυο υδροδότησης μειώνεται σε τέτοιο βαθμό που σε πολλά νοικοκυριά οι βρύσες στερεύουν παντελώς.

«Ξυπνάμε το πρωί να πάμε στη δουλειά και δεν μπορούμε να καλύψουμε στοιχειώδεις ανάγκες υγιεινής και καθαριότητας. Το βράδυ δεν μπορούμε να κάνουμε ένα μπάνιο να κοιμηθούμε σαν άνθρωποι», καθημερινές διαμαρτυρίες δημοτών τόσο προς το τηλεφωνικό κέντρο βλαβών της ΔΕΥΑΜΒ όσο και προς το τηλεφωνικό κέντρο του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Μετά τις διπλές καταστροφικές πλημμύρες το δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ καταστράφηκε και ακόμη και σήμερα, εξαιτίας των προβλημάτων που υφίστανται, τα αποθέματα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών. Από τις δεξαμενές λείπουν καθημερινά από 7.000 έως 12.000 κ.μ. νερού και για τον λόγο αυτό τα βράδια μειώνεται η πίεση με αποτέλεσμα εκατοντάδες νοικοκυριά να μένουν χωρίς σταγόνα νερού.

Υπάλληλοι στο τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΥΑΜΒ καθημερινά απαντούν στα παράπονα δημοτών και εξηγούν το πρόβλημα που υφίστανται ζητώντας κατανόηση. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την πλήρη αποκατάσταση της υδροδότησης.

Μάλιστα χθες, με αφορμή τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες δημοτών για την προβληματική υδροδότηση, η ΔΕΥΑΜΒ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξηγεί το πρόβλημα που υφίσταται:

«Όπως ήδη έχουμε ενημερώσει, κάθε μέρα από την 10η μ.μ. μέχρι και την 7η π.μ., εφαρμόζεται μείωση της πίεσης στο δίκτυο ύδρευσης. Η μείωση της πίεσης εφαρμόζεται επειδή δεν υπάρχει ακόμη επάρκεια νερού, ώστε να καλύπτεται η υδροδότηση απρόσκοπτα όλο το 24ωρο.

Συγκεκριμένα, το σταθερά εξασφαλισμένο δυναμικό του υδραγωγείου της πόλης είναι σήμερα 28.000 κυβικά μέτρα νερού, ενώ για την κάλυψη των αναγκών απαιτούνται αυτή την εποχή 35-40.000 κυβικά μέτρα.

Τα επιπλέον 7.000 κυβικά μέτρα μέχρι σήμερα τα «φέραμε» δύο φορές από την πηγή Μάνα και τις πηγές Κουκουράβας. Δύο φορές όμως εξελίχθηκε κατολίσθηση καταστρέφοντας τους αγωγούς που είχαν τοποθετηθεί. Στην πρώτη περίπτωση η κατολίσθηση έπληξε την ίδια την πηγή Μάνα, η οποία επισκευάστηκε με δύτες. Στην δεύτερη περίπτωση επιχειρείται από την Κυριακή 22/10/2023 η αποκατάσταση 200 μέτρων υδραγωγείου, πάνω από βάραθρο 70 μέτρων. Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες υδροδότησης και θα περιοριστούν οι ανάγκες μείωσης της πίεσης.

Οπότε όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, κάθε μέρα στις 9 το βράδυ, γίνεται από την υπηρεσία μια εκτίμηση των αποθεμάτων νερού και αναλόγως εφαρμόζεται η μείωση πίεσης. Εννοείται ότι στις περιπτώσεις που η εκτίμηση είναι θετική (ότι δλδ υπάρχει επάρκεια) η υδροδότηση εξελίσσεται απρόσκοπτα όλο το 24ωρο.

Κατανοούμε τα προβλήματα που δημιουργεί η ελλειμματική υδροδότηση, αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι είναι το μόνο τεχνικά εφικτό και υλοποιήσιμο σενάριο υδροδότησης».

taxydromos.gr