Σταθερός στο 3,2% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, όσο ήταν και τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,6% από 2,8% τον Ιανουάριο.

Eurostat, πληθωρισμός

Επιβράδυνση των τιμών στα τρόφιμα, επιτάχυνση στις υπηρεσίες

Ο πληθωρισμός έμεινε σταθερός στην Ελλάδα παρά τη σημαντική επιβράδυνση του δείκτη τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, ο οποίος αυξήθηκε 5,8% έναντι 7,1% τον Ιανουάριο, ενώ οι τιμές της ενέργειας συνέχισαν να μειώνονται αλλά λιγότερο σε σχέση με τον Ιανουάριο (-2,8% έναντι -6,4%).

Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των υπηρεσιών επιταχύνθηκαν στο 3,5% από 3,3% τον Ιανουάριο και λόγω του υψηλού συντελεστή στάθμισης που έχουν στον δείκτη δεν επέτρεψαν να συνεχισθεί η αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη.

Οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων επιβραδύνθηκαν, σημειώνοντας άνοδο 1,8% έναντι 2,6% τον Ιανουάριο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού - υποχώρησε οριακά στο 3% από 3,1%. 

Οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη

Σημαντική αποκλιμάκωση σημείωσαν οι τιμές του δείκτη τροφίμων, αλκοόλ και καπνού στην Ευρωζώνη καθώς αυξήθηκεν 4% έναντι αύξησης 5,6% τον Ιανουάριο, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,9% (έναντι 4%) και των μη βιομηχανικών προϊόντων κατά 1,6% (έναντι 2%), ενώ οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 3,7% έναντι μείωσης 6,1% τον Ιανουάριο. 

Ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,1% από 3,3%.

Eurostat, πληθωρισμός Ευρωζώνης

 

imerisia.gr