Οι ετήσιες ανάγκες σε αίμα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 600.000 έως 650.000 φιάλες αίματος (περίπου). 580.000 από αυτές παράγουμε μόνοι μας από 150.000 τακτικούς καταγεγραμμένους εθελοντές αιμοδότες και τις υπόλοιπες από τους μη συστηματικούς αιμοδότες (περίπου).

Η Μεσογειακή Αναιμία απορροφά πανελλαδικά τις 150.000 φιάλες αίματος (περίπου).

Λόγω του ότι στη χώρα μας δεν έχει εμπεδωθεί η συνείδηση του σταθερού αιμοδότη με συνέπεια και διάρκεια αναγκαζόμαστε να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, αλλά και οι εισαγόμενες ποσότητες μειώνονται στο χρόνο.

Οι ιώσεις επηρεάζουν την αιμοδοσία – Κραυγή αγωνίας από τους Θαλασσαιμικούς ασθενείς

Για ακόμη μια χρονιά, μετά την περίοδο των Εορτών, παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε μονάδες αίματος στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας. Η μειωμένη προσέλευση στις αιμοδοσίες το προηγούμενο διάστημα λόγων των εορταστικών ημερών, αλλά και ο αυξημένος αριθμός των ιώσεων και των κρουσμάτων από Covid-19, συνετέλεσαν στο να μείνουν άδεια τα ψυγεία των αιμοδοσιών, καθώς οι ανάγκες σε αίμα είναι μεγαλύτερες από τις προσφερόμενες ποσότητες.

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με θαλασσαιμία, καθώς δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες μονάδες αίματος που απαιτούνται για τη σωστή θεραπεία τους. Πολλές μεταγγίσεις αναβάλλονται και υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους ασθενείς, αφού πολλοί αιμοδότες νοσούν από ιώσεις, εποχική γρίπη ή Covid-19 και αποκλείονται από την αιμοδοσία.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας απευθύνει έκκληση σε όποιον μπορεί να αιμοδοτήσει να το κάνει τώρα, καθώς διανύουμε ένα κρίσιμο διάστημα για την επάρκεια αίματος και με ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο των θαλασσαιμικών ασθενών.

Σχεδόν πάντα ελλείψεις σε αίμα στη χώρα

Μιλήσαμε με μητέρα μαθήτριας με μεσογειακή αναιμία, η οποία μας λέει ότι είναι σύνηθες πλέον το φαινόμενο της υπομετάγγισης των ασθενών με μεσογειακή αναιμία στην Ελλάδα, καθώς σχεδόν πάντα υπάρχει έλλειψη αίματος.

21.000 φιάλες έρχονται από την Ελβετία για το Αγία Σοφία. Στο Παίδων υπάρχουν 600-650 πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανoκυτταρική νόσο. Μας αναλογούν 3.000 φιάλες το μήνα, δηλαδή 36.000 ετησίως (δηλαδή μας λείπουν 15.000 φιάλες το χρόνο στο Αγία Σοφία). (Τα νούμερα αυτά κατά προσέγγιση).

Ένας ασθενής με μεσογειακή αναιμία χρήζει περίπου 2 μεταγγίσεις το μήνα (ανά 15 μέρες) με ποσότητα περίπου 500-550ml. Στις υπομεταγγίσεις λαμβάνουμε μια φιάλη είτε στη βδομάδα είτε σε διάστημα 8-11 ημερών. Αυτό σημαίνει κίνδυνος να αναπτυχθούν και άλλα θέματα υγείας πχ. καρδιολογικά κλπ, συχνότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο, μείωση της ποιότητας διαβίωσης, αδυναμία και κόπωση να αντεπεξέλθουμε σε σπουδές, εργασία κοκ. Οι δε ασθενείς με δύσκολες ομάδες έχουν βιώσει και αναβολές μετάγγισης. (Τα νούμερα αυτά κατά προσέγγιση)

"Είναι εγκληματικό αυτό που βιώνουν οι ασθενείς. Γιατί σίγουρα δεν μπορείς να λειτουργήσεις σωστά στην καθημερινότητά σου”, συνεχίζει η μητέρα. Πόσο όμως μπορεί να βοηθήσει και ένας εθελοντής; Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να δίνουν αίμα κάθε μήνα. Επίσης, ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι ότι δεν διευκολύνονται οι εθελοντές για αιμοληψία. Υπάρχουν αυστηρά συγκεκριμένες ώρες προσέλευσης και δεν είναι πάντα εύκολο γιατί είναι εργαζόμενοι οι εθελοντές”, τονίζει η μητέρα.

capital.gr