Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών για την ανάδειξη του όγδοου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιείται αύριο Κυριακή 5 Φεβρουαρίου. Με τη συμμετοχή 14 υποψηφίων, αριθμός ρεκόρ, αναμένεται να ανοίξουν στις 7 το πρωί οι κάλπες σε 1.150 εκλογικά κέντρα του νησιού και 35 σε άλλες δώδεκα χώρες, έτσι ώστε οι περίπου 560.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Σύμφωνα με όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί, πρώτος αναμένεται να κόψει το νήμα ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης, που υποστηρίζεται από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Αλληλεγγύη, έχοντας ως φιλοσοφία διακυβέρνησης τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, χωρίς ο ίδιος να απαρνείται την κομματική του ταυτότητα και να δηλώνει ακόμη μέλος του ΔΗΣΥ.

Μάλιστα σημειώνει συχνά ότι σε περίπτωση εκλογής του ο ΔΗΣΥ πρέπει να είναι παρών στη νέα κυβέρνηση, αν και ο ίδιος κατηγορείται από το κόμμα του ότι δεν σεβάστηκε τις εσωτερικές διαδικασίες και προχώρησε στην εξαγγελία της υποψηφιότητάς του. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της παρούσας κυβέρνησης από την 1η Μαρτίου του 2018 μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου του 2022, οπότε και ανακοίνωσε την παραίτησή του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ξεκάθαρο προβάδισμα του Νίκου Χριστοδουλίδη διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια μιας από τις μακρότερες προεκλογικές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας του νησιού, η έναρξη της οποίας χρονολογείται από την 21η Δεκεμβρίου του 2021, όταν ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξήγγειλε την υποψηφιότητά του.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος του κυβερνώντος ΔΗΣΥ και όλα αυτά τα χρόνια στενός σύμμαχος του προέδρου της δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, αν και μπήκε από πολύ νωρίς στην κούρσα, φαίνεται να μην κατάφερε να συσπειρώσει σε μεγάλο βαθμό τους ψηφοφόρους του κόμματός του, ενώ σε αδιέξοδο κατέληξαν και οι προσπάθειες για συνεργασία με τις δυνάμεις του Κέντρου, που επέλεξαν τελικώς να ακολουθήσουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στη μάχη των προεδρικών και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος εξήγγειλε την υποψηφιότητά του λαμβάνοντας τη στήριξη του κόμματος της Αριστεράς, ΑΚΕΛ, ενώ στο πλευρό του είναι και μεμονωμένα στελέχη του Κινήματος Οικολόγων, μιας και το Κίνημα επίσημα αποφάσισε ψήφο κατά συνείδηση. Εμπειρος διπλωμάτης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης διετέλεσε την τελευταία δεκαετία βασικός διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό.

Τόσο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης όσο και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σύμφωνα πάντα με όλες τις δημοσκοπήσεις, θα δώσουν μάχη για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στον β΄ γύρο των εκλογών την επόμενη Κυριακή. Μάλιστα, τα ποσοστά που τους δίνονται εμπίπτουν στο περιθώριο στατιστικού λάθους, συνεπώς είναι όλα ρευστά, με το ενδιαφέρον επιτελείων, αναλυτών, δημοσιογράφων και πολιτών να επικεντρώνεται στη μάχη της δεύτερης θέσης, που δεν αποκλείεται να κριθεί μέχρι την τελευταία ψήφο.

Οι τρεις βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από τους υπολοίπους, ωστόσο ακολουθούν με ποσοστό μερικών ποσοστιαίων μονάδων ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αχιλλέας Δημητριάδης, όπως και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρήστου, που πιθανόν να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο, ανακοινώνοντας τον υποψήφιο που θα στηρίξουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σε σχέση με τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις 12 Φεβρουαρίου, μιας και κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να εξασφαλίσει πέραν του 50%, όπως προνοεί η νομοθεσία ώστε να αναδειχθεί πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή, τα πράγματα φαίνεται να ξεκαθαρίζουν. Βάσει των δημοσκοπήσεων, όποιος και να είναι ανθυποψήφιος του Νίκου Χριστοδουλίδη, δύσκολα μπορεί να καταφέρει συσπείρωση που να ξεπερνά τα ποσοστά του.

Αλλαγή σκηνικού

Το σίγουρο είναι ότι οι συγκεκριμένες εκλογές βάζουν προϋποθέσεις για πιθανή αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Κύπρο, μιας και ο αποκλεισμός ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα από τον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης αναπόφευκτα θα προκαλέσει εσωκομματικούς τριγμούς και θα πυροδοτήσει εξελίξεις.

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ