Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σήμερα Δευτέρα στο Σότσι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα μόλις εκπληρωθούν όλα όσα προβλέπει η συμφωνία.

Ο Πούτιν επανέλαβε τις εκπεφρασμένες επικρίσεις του προς τη Δύση σχετικά με τη συμφωνία, από την οποία η Ρωσία αποσύρθηκε τον Ιούλιο, μεταδίδει το Reuters, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσα έγραψε το πρωί το Euro2day.gr περί βραχυκυκλώματος στο παζάρι για τα ουκρανικά σιτηρά.

Χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, τονίζοντας ότι συνήφθησαν και οικονομικές-επιχειρηματικές συμφωνίες, όπως η ενίσχυση της χρήσης εθνικών νομισμάτων στις διμερείς συναλλαγές και η προώθηση του οδικού χάρτη για τη δημιουργία κόμβου αερίου στην Τουρκία, με πρωτοβουλία της Gazprom.

«Αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από τη συμφωνία για τα σιτηρά», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι «η Δύση αρνείται να άρει τις κυρώσεις κατά των ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων».

«Οι τιμές των τροφίμων φθίνουν, δεν υπάρχουν ελλείψεις», τόνισε. «Η Δύση μας εξαπάτησε σχετικά με τους δήθεν ανθρωπιστικούς στόχους της Συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας».

«Η Ρωσία θα συνεχίσει τις εξαγωγές. Πλησιάζουμε σε συμφωνία για τη δωρεάν προμήθεια τροφίμων στην Αφρική. Οι αποστολές θα ξεκινήσουν σε δύο με τρεις εβδομάδες», πρόσθεσε.

Οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, τα logistics και την ασφάλιση εμποδίζουν τις αποστολές.

Ερντογάν: Να μαλακώσει τη στάση της η Ουκρανία

Πιο αισιόδοξος για την αναβίωση της συμφωνίας εμφανίστηκε, εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος. Όπως είπε μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, κατά τη γνώμη του είναι δυνατό σύντομα να αναβιώσει η συμφωνία για τα σιτηρά.

«Η Τουρκία πιστεύει ότι θα καταλήξουμε σε λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία πρέπει να αμβλύνει τη διαπραγματευτική της θέση κατά της Ρωσίας στις σχετικές συνομιλίες.

«Η Ουκρανία πρέπει να αμβλύνει ιδιαίτερα τις προσεγγίσεις της προκειμένου να μπορούν να γίνουν κοινά βήματα με τη Ρωσία», είπε ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση στο Σότσι.

Περισσότερα σιτηρά, πρόσθεσε, πρέπει να προορίζονται για την Αφρική και όχι για τις ευρωπαϊκές χώρες.

Euro2day.gr