Ο κορωνοϊός δείχνει ξανά τα δόντια του στη χώρα μας, οδηγώντας ολοένα περισσότερους ανθρώπους στο νοσοκομείο και κοστίζοντας δυσανάλογα πολλές ζωές.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τις δύο τελευταίες εβδομάδες οδηγεί καθημερινά στα νοσοκομεία 124 ανθρώπους, κατά μέσον όρο. Ολόκληρο τον Σεπτέμβριο, εξ άλλου, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20% – και βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές του φθινοπώρου.

Επιπλέον, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ασθενών που έχασαν την ζωή τους. Οι θάνατοι ανήλθαν σε 53, όταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα ήταν 35. Οι ασθενείς που κατέληξαν είχαν ηλικία από 66 ετών και πάνω.

Στα αξιοσημείωτα της τελευταίας εβδομάδας του Σεπτεμβρίου συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι η υποπαραλλαγή BA.2.86 (ή Pirola) κατέγραψε άλμα στα επιβεβαιωμένα κρούσματά της. Ενώ έως τις 7 Σεπτεμβρίου τα κρούσματα ήταν πέντε, μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου έφτασαν στα 19.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν την 39η εβδομάδα του 2023, δηλαδή την εβδομάδα από 25 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου 2023. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία έμεινε πρακτικά αναλλοίωτος, σε σύγκριση με την 38η εβδομάδα. Εισήχθησαν 868 ασθενείς, έναντι 869 την εβδομάδα που τελείωσε στις 24 Σεπτεμβρίου.

Μολονότι εξ άλλου διασωληνώθηκαν δύο ασθενείς λιγότεροι (14 έναντι 16 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα), ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκε και έφτασε στους 35.

Θάνατος από γρίπη, επανεμφάνιση του RSV

Όσον αφορά τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, οι γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Η γρίπη προκάλεσε κάποια περιστατικά, ενώ κόστισε μία ακόμα ζωή (επρόκειτο για έναν άνδρα ηλικίας 81 ετών).

Επιπλέον, επανεμφανίσθηκαν κάποια θετικά κρούσματα λοίμωξης με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Η εποχή της γρίπης στη χώρα μας είθισται να αρχίζει στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο ιός RSV συνήθως αρχίζει να εμφανίζεται νωρίτερα.

Ο ΕΟΔΥ εξηγεί πως η γριπώδης συνδρομή ορίζεται ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που συμπεριλαμβάνουν:

Τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και

Τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια)

Τα δεδομένα της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ανά ιογενή λοίμωξη έχουν ως εξής:

Γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου

Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Κορωνοϊός – λοίμωξη COVID-19

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα

O αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ήταν επίσης αυξημένος κατά 19% σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Συνολικά εισήχθησαν στα νοσοκομεία 868 ασθενείς.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Είναι όμως αυξημένος σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Διασωληνώθηκαν 14 ασθενείς. Ο μέσος όρος των τεσσάρων προηγούμενων εβδομάδων ήταν 11.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι 36

Καταγράφηκαν 53 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 82 έτη (εύρος: 66-102 ετών).

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον.

Την εβδομάδα 37 η συχνότερη υποπαραλλαγή της BA.2 ήταν η XBB.1.5 (ή Κράκεν) με ποσοστό 42%. Ακολουθούν η EG.5 (Έρις), που προκάλεσε το 25% των κρουσμάτων και η ΧΒΒ.1.16 (ή Αρκτούρος) με 24%.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 19 θετικά δείγματα της υποπαραλλαγής BA.2.86 (ή Pirola), με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 19 Σεπτεμβρίου

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του κορωνοϊού σε 4 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν

Γρίπη

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel)

Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Καταγράφηκε όμως 1 νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη την εβδομάδα 39.

Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 39/2023 νοσηλεύτηκαν 71 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ. Καταγράφηκαν επίσης 28 θάνατοι

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 381 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά). Τα 296 (ποσοστό 78%) ήταν στελέχη τύπου Α. Τα 85 (ποσοστό 22%) ήταν στελέχη τύπου Β.

Από τα 294 στελέχη τύπου Α, τα 261 (ποσοστό 89%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Τα 33 (ποσοστό 11%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)

Η θετικότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

iatropedia.gr