Ολοένα περισσότερους ανθρώπους οδηγεί ο κορωνοϊός στα νοσοκομεία όλης της χώρας, παρότι η θετικότητα στα τεστ που γίνονται παραμένει σταθερή. Πλέον οι εισαγωγές στα νοσοκομεία πλησιάζουν τις 1.000 την εβδομάδα, ενώ σταδιακά αυξάνονται και οι ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο αριθμός των ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία ξεπέρασε τις 139 κατά μέσον όρο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Το τελευταίο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου, όμως, εισάγονταν κατά μέσον όρο 124 ασθενείς την ημέρα.

Επιπλέον, 17 ασθενείς χρειάσθηκαν διασωλήνωση την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου (έναντι 14 της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας). Συνολικώς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εξαιτίας του 38 ασθενείς.

Σε 48, εξ άλλου, ανέρχονται όσοι δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή. Για πολλοστή, δε, εβδομάδα όλοι ήταν ηλικιωμένοι και υπερήλικες (από 75 έως 101 ετών). Πολλοί είχαν και υποκείμενα νοσήματα.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν την 40η εβδομάδα του 2023, δηλαδή την εβδομάδα από 2 έως 8 Οκτωβρίου 2023. Σύμφωνα με αυτά, εισήχθησαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας 974 ασθενείς.

Όσον αφορά τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, οι γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά με αυξητικές τάσεις. Μάλιστα επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα 4 κρούσματα γρίπης της νέας περιόδου. Ανιχνεύθηκαν επίσης και κάποια θετικά κρούσματα λοίμωξης με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Ο ΕΟΔΥ εξηγεί πως η γριπώδης συνδρομή ορίζεται ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που συμπεριλαμβάνουν:

Τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και

Τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια)

Τα δεδομένα της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ανά ιογενή λοίμωξη έχουν ως εξής:

Γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου

Ο αριθμός των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα

Κορωνοϊός – λοίμωξη COVID-19

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα

O αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ήταν επίσης αυξημένος κατά 23% σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Συνολικά εισήχθησαν στα νοσοκομεία 974 ασθενείς.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε αύξηση έναντι της προηγούμενης εβδομάδας. Είναι αυξημένος και σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Διασωληνώθηκαν 17 ασθενείς. Ο μέσος όρος των τεσσάρων προηγούμενων εβδομάδων ήταν 13.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι 38

Καταγράφηκαν 48 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 86 έτη (εύρος: 75-101 ετών).

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον.

Την εβδομάδα 38 η συχνότερη υποπαραλλαγή της BA.2 ήταν η XBB.1.5 (ή Κράκεν) με ποσοστό 38%. Ακολουθούν η EG.5 (Έρις), που προκάλεσε το 28% των κρουσμάτων και η ΧΒΒ.1.16 (ή Αρκτούρος) με 27%.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 19 θετικά δείγματα της υποπαραλλαγής BA.2.86 (ή Pirola), με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 19 Σεπτεμβρίου

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του κορωνοϊού σε 3 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν

Γρίπη

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel)

Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος την εβδομάδα 40.

Την εβδομάδα 40/2022 καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 4 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα). Όλα ήταν γρίπη τύπου Α και ειδικότερα ο υπότυπος Α(Η1Ν1)pdm09.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)

Η θετικότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

iatropedia.gr