Σειρά επαφών με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, σε μια προσπάθεια εξασφάλισης επιπλέον πόρων για την βιώσιμη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κουρέτας συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικών (DG AGRI) Wolfgang Burtscher, τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειών Θέμη Χριστοδούλου (DG REGIO) καθώς και με την Γεν. Διευθύντρια της Κομισιόν για την περιφερειακή ανάπτυξη Θέμιδα Χριστοφίδου.

Παρών στις συναντήσεις ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πέτρος Κόκκαλης.

Στη διάρκεια των συναντήσεων του ο κ. Κουρέτας παρείχε μια πρώτη ενημέρωση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες και τις επιπτώσεις που υπάρχουν σε οικονομικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο.

Παράλληλα έθεσε το θέμα της αξιοποίησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για την ενίσχυση των κατοίκων της Θεσσαλίας, αλλά και των υποδομών που καταστράφηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου.​

Πιο συγκεκριμένα έθεσε το θέμα της άμεσης και ευέλικτης αξιοποίησης των πόρων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (κυρίως των Τομεακών) της περιόδου 2014-2020, ιδιαίτερα εκείνων που πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το τέλος του 2023 για να κλείσουν το οικονομικό αντικείμενό τους με ασφάλεια. Το σύνολο αυτών των πόρων που μπορεί να εξασφαλιστούν και να μην επιστραφούν ως αναπορρόφητοι ανέρχονται περίπου σε 300 εκατ. € (σε Δημόσια Δαπάνη).

Ο κ. Κουρέτας εξήγησε ότι οι δράσεις που είναι αναγκαίες προκειμένου να επιτευχθεί μέρος του πρώτου από τους κύριους στόχους για να παραμείνει ο πληθυσμός και κυρίως οι νέοι και οι επιχειρήσεις στη Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι η χρηματοδοτική υποστήριξη των επιχειρήσεων για να επανεκκινήσουν την παραγωγική δραστηριότητά τους, διατηρώντας το προσωπικό τους και εξασφαλίζοντας τα αναγκαία μέσα το δυνατόν συντομότερα.

Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με την άμεση διάθεση των πόρων των Προγραμμάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω (κυρίως με την συγχρηματοδότηση του ΕΚΤ) και πέραν των ήδη εξασφαλισμένων πόρων που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής στο πλαίσιό του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Τέλος ο κ. Κουρέτας δεσμεύτηκε για τη διαρκή συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι προσπάθειες για την βιώσιμη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.