Κορυφώνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Γαλλία, που μετρούν ήδη πολλές εβδομάδες αλλά πλέον σημειώνουν συμμετοχή ρεκόρ, μετά τις κοινοβουλευτικές αναταράξεις που νομιμοποίησαν από την... πίσω πόρτα την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση που ανεβάζει τα όρια συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια. Ενατη συνεχόμενη μέρα πανεθνικών διαδηλώσεων σήμερα Πέμπτη, ύστερα από διασυνδικαλιστικό κάλεσμα.

Αντίθετα από τον στόχο της να κατευνάσει τις εντάσεις, η πολυσυζητημένη τηλεοπτική συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν πυροδότησε νέο κύμα αγανάκτησης, γράφει η Liberation, προσθέτοντας πως η μαζική παρουσία της γαλλικής νεολαίας στους δρόμους σηματοδοτεί ότι η κινητοποίηση δεν τελειώνει.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ καταγράφονται διαρκώς περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαίρετες συλλήψεις.

«Η ενεργοποίηση του άρθρου 49,3 ήταν ένα ηλεκτροσόκ που συγκλόνισε πολύ κόσμο, αλλά χαράζει την ελπίδα για το μέλλον. Η συνάντηση νεολαίας, σπουδαστών και εργαζομένων στους δρόμους είναι συστατικό των νικηφόρων αγώνων», δηλώνουν στη γαλλική εφημερίδα κορυφαίοι συνδικαλιστές της γενικής συνομοσπονδίας CGT, η οποία κάνει λόγο για 800.000 διαδηλωτές μόνο στο Παρίσι.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει πρόβλεψης του συνταγματικού άρθρου 49,3, η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν παρέκαμψε κατ' εξαίρεση την Εθνοσυνέλευση ώστε να περάσει το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, καθώς δεν είχε τύχη να ψηφιστεί από τους βουλευτές. Ωστόσο, η κυβέρνηση επέζησε μετά τις δύο προτάσεις μομφής της προηγούμενης Δευτέρας, που όμως αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα νέας έξαρσης των λαϊκών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

euro2day.gr