Ένα μοναδικό Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί το 2030, σε γήπεδα της Ευρώπης, της Αφρικής, αλλά και της Λατινικής Αμερικής, έτσι ώστε το τουρνουά ποδοσφαίρου που κλείνει τα 100 χρόνια ζωής να ξεκινήσει με πάρτι γενεθλίων στην Ουρουγουάη - χώρα που φιλοξένησε τους πρώτους αγώνες του 1930.

Η FIFA κατέληξε σε συμφωνία με τις ομοσπονδίες ποδοσφαίρου ώστε να υπάρξει μόνο μία υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030, γράφει το Bloomberg.

Η αρχική πρόταση Ισπανίας-Πορτογαλίας, που επεκτάθηκε συμπεριλαμβάνοντας και το Μαρόκο, τώρα ξανοίγεται και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με την προσθήκη Αργεντινής, Παραγουάης και Ουρουγουάης ως συνδιοργανωτριών χωρών.

Βασικό δέλεαρ για το πρωτοφανές τριηπειρωτικό Μουντιάλ είναι η δυνατότητα να ανοίξει η αυλαία στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, το Μοντεβιδέο, στο στάδιο Σεντενάριο που φιλοξένησε τον πρώτο τελικό το 1930.

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο 100 ετών δεν θα μπορούσε να είναι μακριά από τη Νότια Αμερική, όπου ξεκίνησαν όλα», δήλωσε ο Αλεχάντρο Ντομίνγκες, πρόεδρος της ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής Conmebol. «Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 θα διεξαχθεί σε τρεις ηπείρους».

Η συναίνεση που επιτεύχθηκε από τις άλλοτε αντίπαλες ηπείρους επέτρεψε επίσης στη FIFA να επιταχύνει την έναρξη του διαγωνισμού για το Μουντιάλ του 2034, που περιορίζεται σε ομοσπονδίες-μέλη από την Ασία και την Ωκεανία.

Η Σαουδική Αραβία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διοργάνωση του 2034, ενώ ενδιαφέρεται και η Αυστραλία, μετά την επιτυχή συνδιοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Γυναικών φέτος με τη Νέα Ζηλανδία. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το τουρνουά του 2034 θα διεξαχθεί σχεδόν σίγουρα Νοέμβριο και Δεκέμβριο - όπως το περσινό Μουντιάλ στο Κατάρ.

Η αποδοχή από το Συμβούλιο της FIFA μιας ενοποιημένης υποψηφιότητας για το 2030 εξακολουθεί να χρειάζεται την επίσημη έγκριση το 2024 στη συνεδρίαση των 211 μελών. Κάτι που αναμένεται ως τυπική διαδικασία.

«Το 2030 θα έχουμε ένα μοναδικό παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γεγονός, σε τρεις ηπείρους — Αφρική, Ευρώπη, Νότια Αμερική — και έξι χώρες — Αργεντινή, Μαρόκο, Παραγουάη, Πορτογαλία, Ισπανία, Ουρουγουάη — που ενώνουν τον κόσμο και γιορτάζουν μαζί τον βασιλιά των σπορ, στην εκατονταετηρίδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο.

Το τουρνουά 48 ομάδων και 104 παιχνιδιών που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2030 θα ξεκινήσει στην Ουρουγουάη, την Αργεντινή και την Παραγουάη, προτού η δράση μεταφερθεί στις βασικές διοργανώτριες χώρες Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο. Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει πρωτοφανούς έκτασης ταξίδια, αποστάσεις και αλλαγές ζωνών ώρας.

euro2day.gr