Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμη η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Βόλο, που ετοιμάζει το Π.Θ., στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον δήμο Βόλου, ενώ συμμετέχει και στην ομάδα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, που έχει συστήσει ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δ. Κουρέτας.

Επιπλέον, έγινε γνωστό στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Πρυτανεία, ότι το έργο της Βαμβακουργίας θα αρχίσει να κατασκευάζεται μετά τουλάχιστον έξι μήνες. Τέλος, σύντομα θα ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα των ερευνών, που έκαναν διάφορα τμήματα του πανεπιστημίου, αναφορικά με την ποιότητα του εδάφους και των νερών υπόγειων, επίγειων αλλά και της θάλασσας, μετά τις καταιγίδες Daniel και Elias.

Το συγκρότημα του Πανεπιστημίου στη Βαμβακουργία θα ξεκινήσει σε έξι μήνες περίπου, εκτίμησε ο κ. Μπιλίνης. Το έργο είναι προϋπολογισμού 94 εκατ. ευρώ και η σύμβαση με τον προσωρινό ανάδοχο είναι για τριάντα χρόνια. «Ζητήσαμε από τον ανάδοχο να μας αποστείλει τα δικαιολογητικά για την υπογραφή της σύμβασης και την εγγυητική επιστολή και αφού συντάξουμε το προσχέδιο της σύμβασης θα τα αποστείλουμε στο ελεγκτικό συνέδριο και μετά θα υπογραφεί. Από την στιγμή που θα ξεκινήσει το έργο, σε έξι μήνες από σήμερα περίπου, θα πρέπει να παραδοθεί σε τρία χρόνια».

Ο κ. Μπιλίνης ανέφερε, ότι είναι πιθανό το κτίριο να χρειαστεί να σηκωθεί από το έδαφος, λόγω του ότι από εκεί περνά ο Ξηριάς, ενώ δεν εκτιμάται ότι θα αλλάξουν όχι χρήσεις των κτιρίων, όπως έχουν σχεδιαστεί. «Βασικό θέμα η αντιπλημμυρική προστασία και πλέον ως Πανεπιστήμιο μας ζητήθηκε να εκπονήσουμε και μελέτη για το πως θα αντιμετωπίσουμε έκτακτες φυσικές καταστροφές και να το καταθέσουμε στο αρμόδιο υπουργείο», ανέφερε ο πρύτανης του Π.Θ. Τα σχέδια αυτά αναμένεται να είναι έτοιμα την Άνοιξη του 2024.

Αναφορικά με τη θεσμική συνεργασία με το δήμο Βόλου, ο κ. Μπιλίνης επισήμανε, ότι το Π.Θ. θα εκπονήσει τη μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης για να μην ζήσει ξανά ο Βόλος αυτά που έζησε

Στην ομάδα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας που συνέστησε ο νέος περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας, συμμετέχουν εννέα μέλη ΔΕΠ μεταξύ των οποίων και ο Πρύτανης. «Είχαμε μια πρώτη συνάντηση με ομάδα των Ολλανδών, που διαθέτει στοιχεία για τα ύδατα στη Θεσσαλία και θα μας τα καταθέσει μέχρι το τέλος του μήνα και εμείς θα βοηθήσουμε σε όλα τα επίπεδα στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Έχουμε ανέκαθεν καλή συνεργασία με τον κ. Κουρέτα. Επιπλέον συστήνω και μία συμβουλευτική ομάδα για μένα, που θα με τροφοδοτεί με δεδομένα καθώς οι 14 της αρχικής ομάδας δεν επαρκούν», διευκρίνισε.

Μελετώνται προσεκτικά τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε νερό και αλιεύματα

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο διαθέτει στοιχεία για επιμολύνσεις σε θάλασσα και ξηρά και για νερά γενικότερα και τις επόμενες ημέρες θα τα δημοσιοποιήσει, μόλις γίνει η πλήρης ανάλυσή τους.

«Δεν είμαστε σίγουροι, ότι αυτά που βρήκαμε προκαλούν πρόβλημα στην υγεία του ανθρώπου, ειδικά σε ό,τι αφορά τα αλιεύματα. Υπάρχουν χρονοσειρές δεδομένων βιωτικών παραμέτρων νερού και θάλασσας και ιζήματος, πριν και μετά, αλλά στα ψάρια δεν υπάρχει αυτό. Άρα χρειαζόμαστε χρονοσειρά και στα ψάρια. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα κατανάλωσης από τον άνθρωπο», επισήμανε.

ertnews.gr