Ύστερα από αρκετό χρονικό διάστημα σημειώνεται αισθητή μείωση στην τιμή του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα.
Έτσι, για σήμερα Κυριακή 7 Μαΐου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 81 ευρώ/MWh, από 97,19 ευρώ/MWh που ήταν χθες Σάββατο, καταγράφοντας πτώση κατά 16,66%.

Για σήμερα η χαμηλότερη τιμή ήταν στα μόλις 6,41 ευρώ και η υψηλότερη στα 193,13 ευρώ.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, το τελευταίο διήμερο παρατηρείται απόλυτη κυριαρχία των ΑΠΕ. Χθες Σάββατο το ποσοστό συμμετοχής τους έφτασε στο 62,33%, ένα από τα μεγαλύτερα διαχρονικά, ενώ και για σήμερα φτάνουν σε επίπεδο… αυτοδυναμίας με 48,71%, που μαζί με της Κρήτης ανεβαίνει στο 51,74%. Ακολουθούν οι εισαγωγές σε μεγάλη απόσταση με ποσοστό 22,74%, το φυσικό αέριο περιορίζεται σε 13,9% και έπονται ο λιγνίτης με 6,75% και τα υδροηλεκτρικά με 2,72%.

Σε προπολεμικά επίπεδα το αέριο 

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η πτωτική πορεία του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, με το καύσιμο να αγγίζει πλέον τα επίπεδα τιμών πριν την εκδήλωση του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Έτσι, την περασμένη Παρασκευή, -τελευταίο κλείσιμο της εβδομάδας-, στο ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς του TTF το φυσικό αέριο έφτασε κάποια στιγμή να διαπραγματεύεται στα 35,20 ευρώ/MWh, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2021, όταν η Ρωσία άρχιζε για πρώτη φορά να συμπιέζει τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Τελικά τα συμβόλαια εκπλήρωσης Ιουνίου έκλεισαν στα 35,85 ευρώ/MWh, ενώ του Ιουλίου στα 36,3 ευρώ/MWh και του Αυγούστου στα 37,7 ευρώ/MWh.

Αρκεί να αναφερθεί ότι πέρυσι το καλοκαίρι και εν μέσω του πολέμου το φυσικό αέριο είχε φτάσει στα 340 ευρώ/MWh, με τις αλυσιδωτές συνέπειες της πυροδότησης της ενεργειακής κρίσης και του πληθωριστικού κύματος στην Ευρώπη.

newmoney.gr