Μήπως είσαι ένα άτομο με αυξημένες περιβαλλοντικές ευαισθησίες και οικολογική συνείδηση;

 

Μήπως επίσης είσαι λάτρης των εκδρομών και των ταξιδιών;

 

Και τι θα έλεγες αν συνδύαζες τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά, επιλέγοντας για τις επόμενες εξορμήσεις σου διαμονή σε βιοκλιματικά ή οικολογικά ξενοδοχεία;

 

Όμως, πώς μπορείς να διαλέξεις το σωστό «πράσινο» ξενοδοχείο;

 

Σε αυτό ακριβώς θα σε βοηθήσουμε εμείς, καθώς παρακάτω θα βρεις 5 έξυπνες συμβουλές για να κάνεις τη σωστή επιλογή!

 

Πάμε να τις δούμε:

 

  1. Αναζήτησε περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις

 

Κατά τη διαδικασία επιλογής ενός «πράσινου» ξενοδοχείου, αναζήτησε αναγνωρισμένα περιβαλλοντικά πιστοποιητικά που εγγυώνται για την περιβαλλοντική δέσμευση της ξενοδοχειακής μονάδας.

 

Πιστοποιήσεις όπως το Green Key, το EarthCheck ή το LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) παρέχουν μια πολύτιμη διαβεβαίωση ότι το ξενοδοχείο τηρεί συγκεκριμένα κριτήρια βιωσιμότητας.

 

Η πιστοποίηση Green Key, για παράδειγμα, επικεντρώνεται στην περιβαλλοντική διαχείριση και τις βιώσιμες πρακτικές. Το EarthCheck αξιολογεί τον αντίκτυπο ενός ξενοδοχείου στο περιβάλλον και την τοπική κοινότητα.

 

Η πιστοποίηση LEED σηματοδοτεί ότι το ξενοδοχείο πληροί αυστηρά πρότυπα για την ενεργειακή απόδοση, την εξοικονόμηση νερού και τα βιώσιμα οικοδομικά υλικά. Αυτές οι πιστοποιήσεις προσφέρουν τη σιγουριά ότι επιλέγεις ένα ξενοδοχείο που δίνει προτεραιότητα στη φιλικότητα προς το περιβάλλον.

 

  1. Αγκάλιασε τη βιώσιμη ενέργεια

 

Για να μετρήσεις την αφοσίωση ενός ξενοδοχείου στη βιωσιμότητα, ερεύνησε τις ενεργειακές πρακτικές του.

 

Τα «πράσινα» ξενοδοχεία συχνά ενσωματώνουν χαρακτηριστικά εξοικονόμησης ενέργειας, όπως φωτισμό LED, ενεργειακά αποδοτικές συσκευές και έξυπνους θερμοστάτες.

 

Κάποια καταλύματα αξιοποιούν ακόμη και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά πάνελ, για την τροφοδοσία των εγκαταστάσεών τους.

 

Επιπλέον, ενημερώσου για πρωτοβουλίες εξοικονόμησης ενέργειας, όπως ο φωτισμός των δωματίων που ενεργοποιείται με την κάρτα-κλειδί και τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης που ρυθμίζονται αυτόματα όταν οι επισκέπτες δεν βρίσκονται στα δωμάτιά τους.

 

Τα μέτρα αυτά όχι μόνο μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας αλλά συμβάλλουν και σε μια πιο βιώσιμη διαμονή.

 

  1. Διασφάλισε ότι γίνεται εξοικονόμηση νερού

 

Μια άλλη κρίσιμη πτυχή των «πράσινων» ξενοδοχείων είναι η δέσμευσή τους για τη διατήρηση του νερού.

 

Αναζήτησε καταλύματα που παίρνουν μέτρα εξοικονόμησης νερού, έχοντας, για παράδειγμα εγκατεστημένες ντουζιέρες και βρύσες χαμηλής ροής, τουαλέτες με διπλό καζανάκι κ.λπ.

 

Επίσης, μάθε αν το ξενοδοχείο που πρόκειται να μείνεις διαθέτει και σύστημα συλλογής και επεξεργασίας του νερού της βροχής για την περαιτέρω αξιοποίησή του.

 

  1. Σιγουρέψου για μειωμένα απόβλητα και εφαρμογή ανακύκλωσης

 

Τα ξενοδοχεία με αυξημένη οικολογική συνείδηση και περιβαλλοντική ευαισθησία ιδιαίτερη έμφαση στην ελαχιστοποίηση της παραγωγής αποβλήτων και στη μεγιστοποίηση των προσπαθειών ανακύκλωσης.

 

Βεβαιώσου πως το ξενοδοχείο που θα διαλέξεις έχει ειδικούς κάδους ανακύκλωσης για κάθε ξεχωριστό υλικό (χαρτί, πλαστικό, γυαλί κ.α.) σε κάθε δωμάτιο αλλά και σε άλλους χώρους.

 

Όσον αφορά τη μείωση του όγκου των αποβλήτων, μάθε αν το ξενοδοχείο φροντίζει για την ελαχιστοποίηση των πλαστικών μιας χρήσης, προσφέροντας, για παράδειγμα, επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια ή ποτήρια, επαναγεμιζόμενα δοχεία σαπουνιού κ.α.

 

  1. Βεβαιώσου για υιοθέτηση βιώσιμης διατροφής

 

Αναζήτησε ξενοδοχεία που δίνουν προτεραιότητα σε φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές διατροφής.

 

Πολλά «πράσινα» ξενοδοχεία προσφέρουν γευστικές εμπειρίες που σχετίζονται με τη βιώσιμη διατροφή, δηλαδή αυτή που έχει μειωμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, σέβεται και προστατεύει τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος και ταυτόχρονα συμβάλλει στην επαρκή θρέψη.

 

Βεβαιώσου ότι το ξενοδοχείο που θα επιλέξεις ενσωματώνει πολλά φρούτα και λαχανικά στο μενού του, προσφέρει βιολογικά προϊόντα από την τοπική κοινότητα και τις τοπικές επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς κ.α.

 

Ενημερώσου, επίσης, σχετικά με το αν εφαρμόζονται πρακτικές όπως η κομποστοποίηση με στόχο τη μείωση των αποβλήτων.