To προβάδισμα έναντι της Αθήνας κέρδισε η Θεσσαλονίκη στη σχέση ποιότητας-τιμής των ξενοδοχείων και στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το τελευταίο στατιστικό Δελτίο του INSETE. Τόσο οι δύο πόλεις βέβαια, όσο και η Ελλάδα εν συνόλω, κινήθηκαν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με τους βασικούς ευρωπαίους ανταγωνιστές.

Πρωτιά στην εξυπηρέτηση για τα ελληνικά ξενοδοχεία

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, η χώρα μας βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας στο κριτήριο της εξυπηρέτησης συγκεντρώνοντας βαθμολογία 90%. Ακολούθησε η Τουρκία με 89%, η Κύπρος, η Ιταλία και η Ισπανία με 88% ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 83%.

Στην κατηγορία σχέση ποιότητας-τιμής την πρώτη θέση κέρδισε η Τουρκία με 87% και ακολούθησαν η Κύπρος και η Ελλάδα με 86% αντίστοιχα. Στην τρίτη θέση βρέθηκαν η Ισπανία και η Ιταλία με 82% και ακολούθησε η Γαλλία με 78%.

Την δεύτερη θέση κέρδισε η χώρα και στην κατηγορία φαγητού-ποτού, με 85% μετά την Κύπρο (86%). Ακολούθησαν η Τουρκία με 84%, η Ιταλία με 83% ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ισπανία με 82%.

Την τρίτη θέση κατέλαβε η Ελλάδα στην κατηγορία δωματίου συγκεντρώνοντας βαθμολογία 85% μετά την Ιταλία (88%), την Κύπρο και την Τουρκία (86%). Στην τέταρτη και στην πέμπτη θέση βρέθηκε η Ισπανία και η Γαλλία με 84% και 78% αντίστοιχα.

Αντίστοιχα στην τρίτη θέση βρέθηκε και όσον αφορά στο κριτήριο της καθαριότητας (89%), μετά την Κύπρο και την Ιταλία όπου συγκέντρωσαν το 93% αλλά και την Τουρκία που συγκέντρωσε το 90%. Ακολούθησε η Ισπανία με 88% ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 82%.

Τέλος στο κριτήριο της τοποθεσίας στην πρώτη θέση βρέθηκε η Τουρκία με 92%, ακολούθησαν Κύπρος και Γαλλία με 91% αντίστοιχα και τέλος η Ισπανία με 90%. Ελλάδα και Ιταλία συγκέντρωσαν το 89% καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση.

Όσον αφορά για τις κατηγορίες ξενοδοχείων, τον Νοέμβριο του 2023 ο γενικός δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα ήταν 86% με τα πεντάστερα ξενοδοχεία να συγκεντρώνουν την υψηλότερη βαθμολογία (90%). Στην περίπτωση των τετράστερων το GRΙ ήταν 88% ενώ έφτασε το 87% για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων και το 85% για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων.

Αθήνα VS Θεσσαλονίκη

Σε επίπεδο πόλεων, η Θεσσαλονίκη φάνηκε να υπερτερεί έναντι της Αθήνας σε συγκεκριμένα κριτήρια, για την ακρίβεια στη σχέση ποιότητας-τιμής και στην εξυπηρέτηση.

Ειδικότερα, στην κατηγορία ποιότητας-τιμής η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας βρέθηκε στη δεύτερη θέση - μετά την Κωνσταντινούπολη με 90% - συγκεντρώνοντας το 87%. Ακολούθησε η Σμύρνη με 86%, η Ρώμη με 83%, και η Αθήνα και η Μπολόνια με 81%. Στην προτελευταία θέση βρέθηκε η Βαρκελώνη με 79% και στην τελευταία η Μασσαλία με 78%.

Καλύτερες επιδόσεις έναντι της Αθήνας συγκέντρωσε και στην κατηγορία της εξυπηρέτησης κερδίζοντας τη δεύτερη θέση με 89% αμέσως μετά την Κωνσταντινούπολη με 92%. Η Αθήνα βρέθηκε μάλιστα, μαζί με την Βαρκελώνη, στην πέμπτη θέση με βαθμολογία 86% μετά τις Ρώμη και Σμύρνη με 88% και την Μπολόνια με 87%.

Καλύτερες επιδόσεις παρουσίασε ωστόσο η πρωτεύουσα στην κατηγορία δωματίου. Βάσει του εν λόγω κριτηρίου στην πρώτη θέση βρέθηκε η Κωνσταντινούπολη με 89% και ακολούθησαν Αθήνα και Ρώμη με 87% ενώ η Θεσσαλονίκη, η Βαρκελώνη και η Μπολόνια βρέθηκαν στην τρίτη θέση με 86% αντίστοιχα.

Τέλος, η Αθήνα επικράτησε και στην κατηγορία της καθαριότητας. Βάσει του συγκεκριμένου κριτηρίου, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ρώμη με 92% και στη δεύτερη θέση η Κωνσταντινούπολη και η Μπολόνια με 91% αντίστοιχα. Η Αθήνα βρέθηκε στην τρίτη θέση με 89% ενώ η Θεσσαλονίκη στην πέμπτη θέση με 87% μετά την Βαρκελώνη με 88%.

insider.gr